Летните плодове като част от здравословното хранене

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Когато плодовете и зеленчуците са местни и в сезон, техните хранителни качества са в пъти по-добри

Вече е лесно да се сдобиеш с какъвто плод пожелаеш целогодишно. Големите супермаркети внасят свежа продукция от цял свят, дори в студените месеци за нашите географски ширини. Но когато плодовете и зеленчуците са местни и в сезон, техните хранителни качества са в пъти по-добри. Освен това са значително по-вкусни и по-ароматни. Здравословният им ефект върху организма не може да се сравни с нищо, а също така са отлични помощници в отслабването. Лятото е сезонът на изобилието – много слънце, повече почивки и разбира се, вкусни и полезни летни плодове. В пика на лятото тялото ни може да страда от дехидратация, чувствителност на кожата и недостиг от витамини и минерали.

Освен пиенето на много вода, хапването на свежи летни плодове и зеленчуци може да помогне на организма неимоверно много да остане енергизиран и хидратиран. Важно е да знаете, че децата, възрастните хора и активно спортуващите губят телесни флуиди по-бързо от останалите хора. Също така, когато въздухът навън е влажен, нашето изпотяване не може да ни охлади достатъчно, поради което се чувстваме по-жадни и ни е по-горещо. Решението е хапването на полезните летни плодове, които специалистите по здравословно хранене препоръчват горещо.

Тези 9 летни плодове и зеленчуци не само са безобразно вкусни, но и зареждат организма с вода и комбинация от хранителни вещества, които поддържат тялото здраво и енергично:

Резултат с изображение за праскови

Праскови: сочни, сладки и вкусни, прасковите са също лечебни и диетични. Съдържат голямо количество антиоксиданти, пектин, каротин, етерични масла, лимонена, ябълчна и винена органични киселини. Богати са на минералите желязо, калий, магнезий, селен, цинк, фосфор и т.н., както и на витамините C, A, Е, K, PP и фолиева киселина. Интересен факт е, че само една праскова доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза витамин C. Прасковите са нискокалорични и се включват идеално в извайването на тяло за плажа.

Резултат с изображение за кайсии

Кайсии: отличен източник на каротин, само три кайсии дневно покриват необходимата нужда от витамин А. Витамините от групата B (особено ниацин и фолиева киселина), C, E и K също присъстват в изобилие. Благодарение на високото съдържание на калий, кайсиите са безценен помощник за укрепване на сърдечно-съдовата система. А желязото, което се бори с анемията, ги прави много подходящи за бременни жени и деца.

Резултат с изображение за диня

Дини: както доматите, червеният цвят на дините е признак на високото съдържание на ликопен. Богата е също на витамините А, В1, В3, B6 и С, минералите  калций, желязо, магнезий и мед. Ако сте жадни, динята е способна на чудеса – възстановява изгубените течности от организма за минути. В 100 г. диня има едва 26 ккал, което я прави супер диетична.

Резултат с изображение за пъпеши

Пъпеши: зрелите плодове съдържат бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата им част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на сърдечно-съдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Само 150 г. пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави съвършен плод за жени планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания. Въпреки съдържанието на захари, пъпешът е много подходящ за отслабване, поради високото съдържание на течности – 67 % и сравнително ниската калоричност 42 ккал на 100 г.

Резултат с изображение за малини

Малини: богат източник на минералите калий, калций и желязо, витамините А и C, антиоксиданти и фибри. Нискокалоричните малини имат способността да подобряват храносмилането, а оттам и да ускоряват отслабването. Кумаринът в малините нормализира съсирването в кръвта и укрепва кръвоносните съдове. Доказано е, че имат силно изразено противотемпературно действие. Понижават кръвната захар и отстраняват въглехидратите от кръвта на диабетиците.

Резултат с изображение за къпини

Къпини: тези вкусни горски плодове са мощни антиоксиданти и отлични източници на витамин С. Къпините имат по-високо съдържание на фибри от останалите плодове, а фибрите са важни за правилното функциониране на червата, понижават нивата на холестерола и спомагат за поддържане на здравословно тегло. Само една шепа къпини доставя на организма половината от необходимия ежедневен прием на минерала манган, който помага на организма в изграждането на здрава костна структура.

Резултат с изображение за боровинки

Боровинки: дребните планински плодове, богати на антиоксиданти, които им придават сини, червени и черни цветове. Съдържат също фотохимикала елагиева киселина, който спира разрушаването на клетките. Много добър източник на витамините А, С и от групата В, минералите натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, неразтворими фибри акто пектин и органични киселини (ябълчна, лимонена). Верен помощник за перфектно зрение.

Резултат с изображение за ябълки

Ябълки: въпреки че повечето плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, в ябълките се среща един от най-мощните – кверцетин, който стимулира имунната система и се бори с различни заболявания. Богати източници на фибри, ябълките помагат за регулирането на обмяната на веществата и на храносмилането. Фибрите намаляват чувството на глад, което прави ябълката идеална за консумация между основните хранения през деня. Една ябълка преди спорт помага за по-доброто усвояване на кислорода в белите дробове, което може да направи тренировката по-лека и по-дълга.

Резултат с изображение за круши

Круши: с висока концентрация в крушите се отличават фолиева киселина, холин, витамин С, витамин А и бета-каротин, витамин К, фосфор, калций, магнезий и изключително много калий, което ги прави подходящи за профилактика на високо кръвно и остеопороза. Крушите са едни от най-полезните плодове, тъй като благодарение на съдържащите се антиоксиданти потискат възпалителните процеси в организма, укрепват сърдечно-съдовата система и предпазват от различни видове рак. Една средно голяма круша има около 100 ккал. 3/4 от това тегло е вода, което я прави изключително диетична.

Биляна Божилова, Еdna.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Картинката, която дълбоко в себе си съдържа надежда

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. За съжаление България се нарежда на едно от последните места в света по свобода на...

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...