Когато една роза цъфне, пчелите се събират без покана ~ Шри РАМАКРИШНА

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

ARTday.bg ви представя избрани откровения и духовни напътствия на духовния водач

Шри Рамакришна Парамахамса (18 февруари 1836 – 16 август 1886) е един от великите индийски мистици и духовни водачи. Той оказва силно влияние върху Бенгалското и индуисткото възраждане през 19 век. Много от неговите ученици го считат за въплъщение на Бог. Неговият главен ученик, Свами Вивекананда, основава Мисията Рамакришна и разпространява ученията на йога и веданта в Европа и Съединените щати.

Резултат с изображение за Ramakrishna Paramahamsa

Представяме ви част от духовните откровения и напътствия на духовния водач:

Първо достигни Бог, а после придобивай богатство; не се опитвай да направиш обратното. Ако водиш светски живот след постигането на духовност, никога няма да изгубиш покоя на ума си. 

Цифрата едно  може да бъде увеличена до всяко число чрез прибавяне на нули след нея; но ако това едно бъде пропуснато, нулите сами по себе си нямат стойност. По същия начин дотогава докато човек не се придържа здраво към Бог – който е Едно  – той няма стойност, защото всички неща получават стойност от връзката си с Бог. 

В два случая Бог се смее: Първо, когато доктор дойде до леглото на пациент, който е сериозно болен и може да умре, и каже на майка му – “Госпожо, няма причина за безпокойство. Поемам отговорността за излекуването на Вашия син.” И второ, Той се смее когато двама братя, заети с разделянето на земята си вземат разделяща лента, сложат я насред земята и кажат –  “Тази страна е моя, а онази – твоя.” 

Ако се чувстваш горд, нека бъде заради мисълта, че си слуга на Бог, Дете на Бог. 

Каквото е изгореното парче въже, което запазва формата си но не може да послужи за връзване, такова е и егото, изгорено в огъня на върховното Познание. 

Единствено това знание, което пречиства ума и сърцето, е истинско Знание. 

Да обясняваш Бог само след прочитане на писанията, е същото като да обясняваш на някой за град Бенарес, след като си го видял на картата. 

Колкото по-близо идваш до Бог, толкова по-малко предразположен си към задаване на въпроси и към разсъждения. 

Свещените книги ни показват само пътя към Бог, т.е. средствата за реализирането на Бог. Когато той е известен, следващата стъпка е да изработиш своя път към целта. Реализацията е целта. 

При онзи който е свободен, стотици хора идват от всички страни нетърпеливи да бъдат учени. Когато една роза разцъфне, пчелите се събират при нея от всички страни без покана. 

Светите учения които излизат от устите на божите хора, изглеждат да бъдат изречени от самите тях, докато в действителност те идват от Бог. 

Душата, която е вкусила сладостта на Божественото блаженство, не намира щастие във вулгарните удоволствия на света. 

Духовно ориентираните хора принадлежат на отделна каста сами по себе си, отвъд всички социални условности. 

Една лодка може да стои във водата, но водата не бива да стои в лодката. Един духовен ученик може да живее в света, но светът не бива да живее в него. 

Стрелката на компаса винаги сочи на север – затова плавателният съд не губи своята посока. Дотогава докато сърцето на човек е насочено към Бог, той не може да се загуби в океана на светското. 

Прошката е истинската природа на аскета. 

Общуването със святи и мъдри хора е един от главните елементи на духовния прогрес. 

Съзнателно или несъзнателно, знаейки или не, в каквото и състояние на ума човек да изрича Божието име, той придобива заслугите от това. 

Пей с обич святото име на Господ и планината на твоите грехове ще изчезне, точно както една планина от памук ще стане на пепел и ще изчезне ако само една искра попадне върху нея. 

Не бъди като жабата в кладенеца. Жабата в кладенеца не знае нищо по-голямо и по-велико от своя кладенец. Такива са и фанатиците. Те не виждат нищо по-добро от тяхното собствено вероизповедание. 

Яж до насита през деня, но нека вечерята ти бъде лека и малка по количество. 

Болестта е данъкът, който душата плаща за използването на тялото, както наемателят плаща наем за използването на къщата. 

Дървото, натежало от плод, винаги се превива ниско. Ако искаш да бъдеш велик, бъди низш и смирен. 

Докато човек не стане простодушен като дете, той не може да достигне просветление. 

Всяка жена е част от Божествената Майка, и затова на нея трябва да се гледа като на майка. 

Не бъди изменник в мислите си. Бъди искрен; действай според това, кето мислиш; със сигурност ще успееш. Моли се простодушно и с искрено сърце и молитвите ти ще бъдат чути. 

Както една и съща вода е наричана с различни имена от различни хора, някои казвайки и “вода”, други “Вари”, трети “Аква”, а някои други – “Пани”, така и Сатчитананда, Битие-Съзнание-Блаженство Абсолютът е призоваван от някои като Бог, от други като Аллах, от трети като Хари, а от четвърти – като Брахман. 

Човек може да се изкачи на покрива на една къща по различни начини – с помощта на стълба, бамбук, стълбище, или въже; по същия начин пътищата да достигнеш Бог са различни и всяка религия в света показва един от тях. 

Този който има вяра, има всичко, а онзи на който му липсва вяра, му липсва всичко. 

За каквото си мислиш, такъв ставаш. 

Ако трябва да си луд, нека това не е заради нещата от света. Бъди луд от любов към Бог. 

Познанието води до единство, невежеството – до различие. 

Това което предложиш на Бог, ще ти се върне хилядократно. 

След като един кладенец е изкопан, някои изхвърлят всички лопати и кошници, но други ги запазват с мисълта, че те могат да бъдат от някаква полза за съседите им. Великите души се трогват от страданията на света. Те не са егоисти, които се интересуват от постигането на Познанието само за себе си. 

Бъди винаги силен и непоколебим в своята вяра, но се въздържай от всякакво тесногръдие и нетолерантност. 

Когато плодът израстне от цветето, неговите листенца падат от само себе си. Когато божествеността се развие в тебе, слабостите на човешката ти природа ще изчезнат сами. 

Бог е във всеки човек, но не всеки човек е в Бог. 

Както зората предвещава изгряващото слънце, така искреността, щедростта, чистотата и добродетелността предхождат идването на Бог. 

Бъди така лишен от суета, както сухото листо, носено от планинския вятър.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...

Мигел де Сервантес: Любовта може да бъде надмината само от летенето

На днешния ден, 23 април, през 1616 година видимия свят напускат трима велики автори – Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. Съвпадение или не,...