Бил ГЕЙТС: Не се сравнявайте с никого – обиждате себе си!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес милиардерът празнува своя 63-ти рожден ден

Да си на 63, да притежаваш 100 милиарда долара и да завещаеш всичко, което си натрупал през живота си, за благотворителност… това вероятно го могат само хора като Бил Гейтс. Американският предприемач е роден на днешния ден – 28 октомври, през 1955 г. и все още му е рано да мисли „за края”. Вместо това само преди година дни публично заяви, че след смъртта му, спечелените от него милиарди ще отидат в полза на добри каузи, а не на трите му деца.

Основателят на „Microsoft” обясни решението си така: „Не е в полза на децата да разполагат с огромно богатство, оставено им в наследство. Подобно нещо би превърнало в гротеска всичко, което ще постигнат със собствени усилия, създавайки си собствен път в живота.” И добави, че наследниците му много добре разбират, защо след смъртта си татко няма да им остави нито цент; че се гордеят с неговото решение да помогне на най-бедните в света, като даде цялото си състояние за благотворителни и хуманитарни каузи.

Все пак Бил Гейтс не е толкова коравосърдечен, колкото би се сторило на някого. Той предпочита вместо да остави на децата си попечителски фондове с милиарди долари, да инвестира в тяхното образование и да се погрижи те да получат добри перспективи, които да ги изстрелят напред в избраните от тях професии. 62-годишният Гейтс и 53-годишната му съпруга Мелинда имат две дъщери – 21-годишната Дженифър и 15-годишната Фийби, и един син – 18-годишният Рори.

Соред aгeнция Вlооmbеrg нaй-бoгaтият чoвeĸ в cвeтa в момента e тoлĸoвa бoгaт, ĸoлĸoтo ниĸoгa нe e бил дoceгa. Вместо обаче да живее като римски император, Бил Гейтс непрекъснато е на вълната на най-актуалните събития в света. А всичко е започнало от момчешката му любов към компютрите, от далновидността на неговите родители, които успяват да му дадат правилното образование, и от изключителната работоспособност и предприемчивост на Бил.

Когато докосвате днес компютъра си или се ровите из интернет, най-вероятно се докосвате до… Гейтст. Най-известните продукти на неговата компания са Microsoft Windows, пакетът Microsoft Office, уеб браузърът Internet Explorer, търсачката Bing, видео-конзолите Xbox и др. Програмист, изобретател и филантроп, през последните 20 години Бил Гейтс, съпругата му и тяхната фондация са дарили над 25 милиарда долара за благотворителни каузи като подобряване на здравеопазването и подпомагане на най-бедните райони в света.

Резултат с изображение за bill gates

Ето правилата, на които подчинява живота и бизнеса си Бил Гейтс:

1. „Успехът е лош учител. Той съблазнява умните хора да си мислят, че не могат да загубят.”
Без значение колко сте успели в момента, трябва да останете смирени. Успехът е също толкова мимолетен, колкото самият живот и може да бъде загубен само за един миг. Нищо не е постоянно и единствената константа е промяната. Не забравяйте, че успехът ще промени вашия живот, но не бива да му позволявате да променя вашата същност. Уважавайте всеки, с когото се срещате и не забравяйте да давате. Не позволявайте на успеха да ви заслепи, защото тогава провалът ще бъде дори още по-болезнен.

2. „Не се сравнявайте с никого в този свят… Ако действате по този начин, значи обиждате себе си.“
Всеки човек е уникален. Намерете вашата красота и вашия талант, които могат и да са различни от тези на другите. Запомнете, че възприемането на успеха в крайна сметка е нещо субективно. Измерете вашия успех спрямо това доколко добре живеете, следвайки собствените си ценности, а не спрямо живота на другите. Не се отчайвайте, когато не получавате всичко в желаните срокове. Понякога трябва да тръгнете по няколко грешни пътя, преди да намерите правилния.

3. „Вашите най-недоволни клиенти са най-големият ви учител.”
Един бизнес може да научи много от недоволните клиенти. В случай, че много хора не харесват дадено нещо, това е явен знак, че има спешна нужда от промяна. Същото важи и за личния живот – можете да научите много от критиката на най-близките ви хора.

4. „Бъдете мили със зубърите. Има шанс някой ден да работите за тях.”
Популярността е капризно понятие, което се променя от много фактори, включително и възрастта. Най-отбягваният в училището може да се превърне в най-преуспелия от целия клас. Всички хора заслужават уважение, защото никога не знаете в каква ситуация ще се озовете с тях някой ден. Животът е дълъг и сложен, с много обрати. Посадете семената на добротата още в началото, за да се радвате на резултатите след време.

5. „Животът не е справедлив – свикнете с него.”
Животът не е само слънце и рози. Човек се проваля постоянно. Голяма част от нещата, които се случват с вас, всъщност са извън вашия контрол. Много пъти това ще ви разочарова и дори вбесява. Единственото, което можете да направите обаче, е да приемете несправедливостите на живота. Приемете както доброто, така и лошото. Намерете баланса във вселената и не забравяйте, че няма светлина без тъмнина.

И още нещо, казано от основателя на Microsoft: „Технологиите са просто инструмент. В случаите, когато събирате децата да работят заедно и ги мотивирате, учителят е най – важен! (…) Всички ние се нуждаем от хора, които да ни дават обратна връзка. Това е начинът, по който се подобряваме.” Един гениален програмист знае най-добре цената и на компютъра, и на човека.“

Борис Белев

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Открит ли е гробът на гръцкия философ Платон?

Папируси от римския град Херкулан разкриха местоположението на гроба на гръцкия философ Платон. Това твърди Грациано Раноча, папиролог от университета в Пиза, предаде Arkeonews....

Петя Дубарова – момичето, подарило любовта си на всички

Само дни преди да избере смъртта на 7 септември 1979 г. Петя Дубарова записва в дневника си: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи...

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...