Джани Версаче, кралят на барока

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Спомен за големия дизайнер

„Някога аристократите са се раждали. В днешно време аристократизъм се придобива чрез деянията”, обичал да повтаря известният моделиер.

Името на световноизвестния моден дизайнер Джани Версаче се свързва с прогресивния му поглед  върху имиджа на модерната жена, съчетаващ елегантността, динамиката и ексцентричността. Наричат го „Краля на барока”, а сред почитателите му са холивудски звезди, поп икони, спортисти, американските астронавти, кралски особи, както и милиони обикновени хора. Стилът „Версаче” се разпростира не само върху дрехите, с марката има аксесоари, очила, парфюми, ястия, телефони, мебели и автомобили. Нека припомним най-интересните факти от биографията му.

Майката на бъдещия моден дизайнер е шивачка в собственото си ателие, където се ражда Джани. От детството си е заобиколен от тъкани, превръщащи се в красиви рокли. Бащата е продавач на домакински уреди. Освен Джани, семейството има още две деца. Родителите искали да видят най-малкия си син архитект, така че след училище той постъпва в университет, но не за дълго – на майка му е нужен помощник. Така Джани става дясната й ръка и се завръща в родния си град Реджо ди Калабрия. На 18 години започва да работи в семейния магазин. Той не само помага на майка си, но присъства и на модни ревюта и се интересува от тенденциите в модния дизайн.

През 1972 г. се премества в Милано и започва да работи като дизайнер за няколко фирми, като веднага привлича вниманието на известни италиански дизайнери. 1978 г. е годината, в която 32-годишният Джани Версаче отваря собствена модна къща, в която взима на работа и по-големия си брат и по-малката си сестра. Първото ревю предизвиква фурор. „На първия ред си слагаха слънчеви очила, за да предпазят очите си от яркото великолепие” – пишат вестниците

Емблема на модната къща става главата на Горгоната. Според  моделиера, древногръцката медуза е символ на фаталната магия, парализираща и хипнотизираща човека със своята красота и простота.

80-те години на 20 век са разцвета на Версаче. Жената, облечена в негови дрехи, става все по-секси, грациозна и елегантна. Дизайнерът предпочита прилепналите тъкани, които подчертават фигурата, експериментира, съчетавайки коприна с кожа, или кожа с метал. Той възражда тесните панталони, мини полите, корсета, открива гърбовете и гърдите, правейки дрехата по-чувствена. Марката му става хит. Приходите на империята му наближават един милиард долара, а общият брой фирмени магазини по света превишава сто.

През 1982 г. дизайнерът за първи път показва вечерни рокли от фина и мека алуминиева мрежа, подобна на рибени люспи, проблясващи и обгръщащи тялото. Есенно-зимната му колекция същата година получава награди от Golden Eye и Cutty Sark. Именно на Джани Версаче принадлежи термина „топ модел”. Неговите дрехи са популяризирани от модели като Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд, Карла Бруни, Ева Херцигова, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър.

За своите модни шоута той внимателно подбира и музиката. Няколко композиции специално за него написва Елтън Джон. Дизайнерът е направила костюми за 25 оперни и балетни спектакли на творци като Морис Бежар и Б. Форсайт. Той облича Мадона за „Четири стаи”, заедно с Елтън Джон прави модерна версия на „Аида“ от Верди. За приноса му към модата и музиката е награден с орден.

Голям почитател на античността, в дрехите той комбинира аристократизъм и кич, а всяка негова  колекция съчетава класика и модерност: пънк култура, барок, поп арт, откровен садо-мазо и стила на гей клубовете. Версаче лансира модерното съчетание от черна кожа и злато, комбинира вечерни рокли с бельо, слага ярки щампи върху тениски, облича мъжете с прилепнали панталони.

Дрехите на Версаче са признати за най-модерни и става атрибут на богатство и статус. Ето защо стилът му често се фалшифицира. Въпреки това той прави не само дрехи, но и бижута. „Докато признатите майстори се опитваха да кажат „А”, Версаче преминаваше през целия маршрут от „A” до „Я”. Скоростта на мисълта му, изчисляването и бързото изпълнение са гигантски”,  възхищава се френския хореограф Морис Бежар.

Версаче се превръща в един от най-богатите хора в света. Той притежава няколко апартаменти, къщи, вили в Рим, Милано, езерото Комо, в Ню Йорк, Маями … Инвестира в антики и предмети на изкуството. В своята колекция има картини на Кандински, Шагал, Пикасо и френските импресионисти. „Простото трупане на пари е работа на бедните хора. Картини събират наистина богатите и далновидни хора”, обичал да повтаря моделиерът.

За 25 години творческа дейност Версаче е осъществил повече от 60 представления, старателно репетирани и обмислени до най-малкия детайл. На 24 юни 1997 г. във Флоренция е показано най-грандиозното му шоу „Barocco Bel Canto” в сътрудничество с композитора Морис Бежар.

В средата на 90-те години лекарите диагностицират онкологично заболяване на моделиера, но той преодолява това. Пред хората винаги е весел и бодър, дава интервюта, лично присъства на всички представления.

Той никога не е криел нетрадиционната си сексуална ориентация и възгледите си. В продължение на 11 години негов постоянен партньор и любовник е Антонио д’Амико. В модната къща той разработва спортната линия.

Първата публикувана книга на дизайнера носи простичкото название „Дизайн”. Той проектира костюмите за хитови филми като „Шоугърлс”, „Балет за живот” и „Съдия Дред”.

В обществото Версаче никога не се появява без бодигардове. Свободното придвижване си позволява само в околностите на вилата си в Маями Бийч. Именно тук го причаква убиецът му, хомосексуалиста Андрю Кънанан, който осъществява плана си да убие своя идол. Датата е 15 юли 1997 г.

На 22 юли в катедралата на Милано е поклонението, на което присъстват хиляди приятели и почитатели на таланта и личността Джани Версаче от цял свят. За да почетат паметта на големия моден дизайнер пристигат Елтън Джон, Стинг, Наоми Кембъл, Каролин Басет- Кенеди, както и колеги на  дизайнера – Джорджо Армани и Карл Лагерфелд. Само писмените съболезнования са събрани в пет тома.

Мануела Георгиева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Петя Дубарова – момичето, подарило любовта си на всички

Само дни преди да избере смъртта на 7 септември 1979 г. Петя Дубарова записва в дневника си: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи...

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...