Българин с българин не може да се разбере… ~ Константин ИРЕЧЕК

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Спомняме си прозренията на именития чешки историк и български политик в деня, в който той напуска белия свят преди 100 години

Всеизвестно е, че част от най-дълбоките прозрения за нас, българите, и народопсихологията ни идват от чужденци – от хора, дошли тук след Освобождението и обикнали тази земя и жителите й, с всичките им положителни и отрицателни качества. Може би най-ярката и откровено съчувстваща и оценяваща личност сред тях е историкът Константин Иречек. Роден през 1854 г. в чешко семейство, живеещо във Виена, именно той създава първия академичен труд по история на България.

Интересът му към България не е случаен. Той завършва история с докторат в Карловия университет в Прага през 1875 г., но три години преди това издава първа си научна работа – „Книгопис на новобългарската книжнина. 1806 – 1870”. После специализира история на славяните, венецът на която е дисертацията му „История на българите” („Dějiny národa Bulharského“), написана с подкрепата на не един и двама наши сънародници, включително Марин Дринов.

Трудът е публикуван на чешки и немски през 1876 г., а две години по-късно и на руски. В България има няколко последователни издания през 1886-а, 1888-а и 1929 г. Разработката е призната за първата цялостна българска научна история. Тя обхваща периода от древността до 1875 г., но Иречек продължава да работи по темата до смъртта си на днешния ден – 10 януари, през 19018 г. във Виена. Затова в отделен том, издаден посмъртно през 1939 г., са включени и многобройните му бележки, допълнения и нови материали.

Иречек не просто пътува из България, не просто опознава и описва живота и нравите на българите. Той живее в София от 1879 г. и приема предложения му пост на главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение. А през 1881-1882 г., по време на Режима на пълномощията, оглавява министерството в кабинета на Казимир Ернрот и правителството без министър-председател. По-късно е избран за председател на Учебния съвет при министерството и става директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“.

Безспорни са огромните му заслуги за организирането на просвещението в новоосводена България. С негова помощ се създават културни институти, радетел е на опазването на българските старини и за възстановяването на  дейността на Българското книжовно дружество в София през 1884 г. и става негов редовен член. Носител е на първия златен медал „За наука и изкуство”, присъден от княз Александър I през ноември 1883 г., както и на ордена „Св. Александър“ III степен.

Иречек си тръгва от България през септември 1884 г. Преподава всеобща история в Карловия университет в Прага, а от 1893 г. до смъртта си е професор по история на славянските народи във Виенския университет. Никога не изменя на най-вълнуващата го тема – историята на българския и сръбския народ. Истински поклон към него и делото му прави Алеко Константинов в „Бай Ганьо“ – спомняте си главата „На гости на Иречек“, нали?!

А ние използваме 100-годишнината от кончината на Константин Иречек, за да припомним някои от най-известните му прозрения за българите – ако всички поколения през изминалите повече от 100 г. от неговото пребиваване по нашите земи бяха се вслушали в думите му, може би нямаше да си задаваме въпросите, които все по-често ни обезсърчават днес:

 „За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

„Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.”

„България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.”

„Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.”

„Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършено без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)…” (Из писмо от 20 феврyapи 1880 г. до Симеон Христов – Пиротчанец)

„Най-великият гений на българите е завистта.”

„…Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.”

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...