Учени от САЩ използваха спорна технология за редактиране на човешки ембриони

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Целта е да се намери начин, чрез който да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания

Технология, позволяваща да бъдат редактирани гени в човешки ембрион, за първи път е използвана в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на „Текнолъджи ривю“.

Изследователи от Орегонския университет за здраве и наука в Портланд смятат, че са поели по нов път с оглед на големия брой използвани ембриони и демонстрирайки, че е възможно безопасно и ефикасно да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания.

Нито един от ембрионите, използвани в изследването, резултатите от което се очаква скоро да бъдат публикувани в научно списание, не се е развивал повече от няколко дни.

Изследването включва използването на спорната технология CRISPR, която според поддръжниците й открива нови възможности пред генната медицина със способността да променя гени бързо и ефикасно.

Технологията CRISPR-Cas9 действа като „молекулярна ножица“, която избирателно изрязва нежелани участъци от генома и ги подменя с нови.

Доскоро САЩ бяха сред противниците на технологията. Редица други страни са подписали споразумение, забраняващо практиката, поради опасения, че тя може да се използва за създаването на т.нар. „дизайнерски бебета“.

Резултат с изображение за embryo

Подобни изследвания, с противоречиви резултати, досега са публикували китайски специалисти.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде „безотговорно“ да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели – например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпросни, свързани с нейната безопасност и ефикасност, припомня агенцията.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче „смекчиха“ позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони. Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки „реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

За първи път в България излиза сензационно издание на „Алиса“ с илюстрации на Дали

Първото за България издание на „Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол с илюстрации на Салвадор Дали влиза в книжарниците. Сензационният проект е...

Уединението с книгите е по-добро от общуването с глупаци

23 април е Световен ден на четенето. Началото на празника се поставя от ЮНЕСКО през 1996 година. В Каталуния се чества като Ден на...

„Звярът“ на филмовия бизнес Джак Никълсън празнува рожден ден

Джак Никълсън се ражда на 22 април 1937 година. Наричан е “звяр” във филмовия бизнес заради изключително силните си, агресивни и насищащи екрана артистични...

Наградите „Рицар на книгата“: обявяване на краткия списък с номинации

Асоциация "Българска книга" с гордост обявява краткия списък с номинациите за наградата "Рицар на книгата" за 2024 година. Церемонията по награждаването е кулминацията на...

За всяка самота си има утре

ЗА ВСЯКА САМОТА СИ ИМА УТРЕ от Мария Лалева Понеже не обичам да мълча, усмихвам се и плаша със въпроси, не пий на екс със мойта самота. Надпивала е...