Уилям ТЕКЕРИ: Хората мразят, както и обичат – без причина

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Избрани цитати от знаменития писател, автор на „Панаир на суетата“

Уилям Мейкпийс Текери е роден на 18 юли 1811 г. в Калкута в семейството на високопоставен чиновник от Ост-Индийска компания. На 6-годишна възраст е изпратен на обучение в Лондон. В продължение на шест години учи в Чартърхаус-скул. Много скоро след смъртта на бащата, майка му също се премества в Лондон и се омъжва отново.

След училище Текери постъпва в Тринити-колидж на университета Кеймбридж. Младежът обаче проиграва значителното си състояние на карти и приключва с университетския си живот.

Първоначално Уилям се пробва в графиката и живописта. Взема уроци по рисуване в Париж, а по-късно сам прави илюстрациите на книгите си. През 1836 г. 25-годишният Текери се жени за Изабела Шу. Именно това сериозно се обръща към литературата. През следващото десетилетие той пише под псевдоним произведения от кратките жанрове и ги публикува в най-добрите периодични издания. В цикъла с литературни пародии „Романи за прочути автори“ Текери демонстрира своя взискателен вкус и чувство за стил. Син на своето време, Уилям не е бил освободен от викторианските си предубеждения, например, изобразявайки любимия си герой Филдинг, той се показва като изключително строг моралист.

Семейният живот на писателя бил драматичен. Родили му се три дъщери. Заради развиващото се душевно заболяване на жена му, съпрузите били принудени да се разделят. Текери се връща към ергенския си живот. Едната му дъщеря умира, другите две са под попечителството на майката и втория й съпруг. Когато е на 35 г., писателят си купува къща и прибира двете си живи деца.

Славата и материалното благополучие идват при него след 3-4 години, когато ежемесечно на части се публикува „Панаир на суетата“. В романа се разказва историята на две приятелки по пансион, близки, но с противоположни съдби. Действието се развива в началото на 19 век. Текери разкрива дълбоко поразилото го лицемерие в обществото, егоизмът и моралната нечистоплътност. Затова той поставя многозначителното подзаглавие „Роман без герой“. В дух на критичност са и другите му романи, между които е „Приключенията на Филип“.

Писателят намирал време и за по-скромни литературни начинания: издал пет рождественски книги, между които е „Пръстен и роза“, писал стихове и балади, чел лекции в Англия и Америка, редактирал списания, издал серия очерци, написани във великолепен стил, с лекота и демонстриращи мъдрост и зрелост.

Уилям Текери започнал работа над новия си роман „Дени Дювал“, но не успял да го завърши. Застигнала го смъртта.

В романите, разказите и очерците на Уилям Текери е разгърната широко картината на човешкия бит, в която обаче различните социални групи не са обхванати равнопоставено, низшите слоеве са представени сравнително малко. Писателят общувал с хора предимно от висшите кръгове и особено много се интересувал от хората, които лесно и непочтено се издигат в обществото. Тази класа той изобразява в „Книга за снобите“. „Британецът, казвал Текери, има свойството с различни средства да се добира до по-високо обществено положение“.

Текери обичал да разказва истории и да ги коментира в процеса на повествованието. Дори, разказвайки за съвременността, той игроел и роля на историк. На финала на „Панаир на суетата“ той отива още по-далеч – кукловодът е блестяща негова находка. Авторът много свободно интерпретира своите персонажи и хода на действието, като че ли читателят седи до него и те заедно наблюдават спектакъла. В този смисъл образът на читателя-събеседник обогатява повествователното изкуство.

Знаменитият писател умира на 24 декември 1863 г. в Лондон на 52 години.

Резултат с изображение за William Makepeace Thackeray

Представяме ви цитати от Текери:

„Майка е божието име в устните и сърцата на малките деца”.

„Хубавият смях е слънчев лъч в къщата”.

„Смелостта никога не излиза от мода”.

„Умният и грозен мъж има успех с жените от време на време, но красивият глупак е неустоим”.

„Чувството за хумор е най-добрият аксесоар към дреха, който някой може да носи”.

„Двете най-омагьосващи сили на писателя са да направи новите неща познати, а познатите – нови”.

„Не бързай да постигнеш успех. За какво ще живееш след това? Нека хоризонтът бъде твоята цел – ще бъде винаги пред теб”.

„Освен за този, който е млад или много щастлив, не мога да кажа, че съжалявам, когато някой умира”.

„Невъзможно е, в състоянието на нашето общество, да не бъдеш понякога сноб”.

„Средната класа ще спаси Англия”.

„Хората мразят, както и обичат – без причина”.

„Когато вървя до теб, все едно имам цвете на ревера”.

„Запомнете, толкова е лесно да се венчаеш за богата жена, колкото за беден мъж”.

„Злият човек е като мръсния прозорец, никога не позволява на светлината да премине”.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...