Криста ВОЛФ: За болката, щастието и любовта няма предупредителни знаци

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Нейната необикновена съдба и творчеството й отразяват преломите в германската история през последните десетилетия.

Писателката се ражда през 1929 година в днешна Полша в семейството на търговец. През 1945 година бяга с родителите си в Мекленбург, Източна Германия. Четири години по-късно се записва в комунистическата партия на ГДР. Това решение се оказва съдбоносно за творчеството й. Защото то е израз не само на амбивалентното й отношение към самата себе си, но и най-вече към политическата система, в която живее след Втората световна война.

Книгите ѝ са неразривно свързани с ГДР и въпреки някои противоречия с режима Криста Волф остава вярна на тази държава. Дори през ноември 1989-а година, дни преди падането на Берлинската стена, тя продължава да се надява, че е възможно да бъде поставено едно ново социалистическо начало.

Хуманизмът на Криста Волф я прави почитана авторка не само в ГДР, но и във Федералната република. Излязлата през 1963-та година новела „Разделено небе“ за невъзможната любов от двете страни на Берлинската стена проправя пътя на Криста Волф към известността. Само 5 години по-късно тя се утвърждава напълно на литературната сцена с книгата си „Размисли за Криста Т.“, в която представя противоречието между претенциите на обществото и желанието на главната си героиня да намери своя индивидуален път на развитие.

Една от най-значимите й книги – „Касандра“ – излиза през 1983 година най-напред във Федералната република и веднага се превръща в настолно четиво за участниците в движението за мир както на Запад, така и на Изток.

Националсоциализмът и животът в ГДР си остават неизменни теми в творчеството на Криста Волф. Често в него има автобиографични моменти. Така напр. книгата „Какво остава“ описва живота на писателката под наблюдението на Щази. Тя е написана през 1979 година, но излиза от печат едва през 1990-та. Късната й творба „Пъкленост“, появила се през 2002 година, пък описва съдбата на една жена, бореща се със смъртта в болница в ГДР, разчитайки на лекарства от Западна Германия.

През 1976 година Криста Волф подписва писмото на източногермански интелектуалци в подкрепа на поета-певец Волф Бирман, когото режимът в ГДР лишава от гражданство. Писателката е строго смъмрена от партийното ръководство, а съпругът й Герхард Волф е изключен от комунистическата партия. Макар и  доста по-късно, през юни 1989 година, самата Криста Волф напуска партията по собствено желание.

Заедно с други интелектуалци от ГДР, като например Щефан Хайн, Криста Волф се бори за запазването на ГДР и срещу „поглъщането й“ от Федералната република. В многобройни писма, лекции и интервюта тя призовава всички, бягащи на Запад, да останат, за да изградят заедно едно „наистина демократично общество“. След обединението на Германия Криста Волф е критикувана като привърженичка на социализма и се оттегля от обществения живот.

Тя става отново обект на ожесточени дискусии през 1993 година, когато се разбира, че е била сътрудничка на Щази от 1959 до 1961 година. Сътрудничеството й обаче е прекъснато, тъй като в Щази са недоволни от нейната слаба активност. За да прекрати всякакви слухове, Криста Волф решава да публикува пълното си досие в пресата – нещо, което никой дотогава не се е решавал да направи.

Основни теми в творчеството на Волф са националсоциализъм, феминизъм и проявленията на човешката природа. На български са преведени книгите й „Градът на ангелите“, „Разделеното небе“, „Касандра“ и др.

Резултат с изображение за christa wolf

Представяме ви избрани цитати от Криста Волф:

„Освен убиването и умирането, има и друг начин – да живееш.“

„Кога трябва да живеем, ако не сега? Трябва да живееш в малкото време, което получаваш.“

„Всяка система на власт в света има интерес от отслабване на индивидуалността, а ако може дори напълно да я унищожи.“

„Всеки може да бъде тежко наказан чрез своите чувства.“

„За болката, щастието и любовта няма предупредителни знаци.“

„Веднъж в живота, в точния момент, трябва да вярвате в невъзможното.“

„Недоволството от себе си е жилото, което жили най-силно.“

„Всичко, което казваме, защото го чувстваме, трябва да е истина.“

„Професия, която няма стойност, изведнъж става безценна за един човек, стига друг да я поиска.“

„Забравям бързо и затова си записвам всичко, което ме впечатлява.“

Мануела Георгиева

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...