Докосване до Апостола

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Утре Тефтерчето на Левски и три изложби ще бъдат представени в Националната библиотека

 Два дни преди националното честване на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” предлага свободен достъп до оригиналното Тефтерче на Левски. Утре, 16 юли, в културната институция ще има Ден на отворените врати по повод паметната дата. От 9,00 до 14,00 часа се очакват седем различни събития – официалното откриване е в 11,00 ч., съобщиха организаторите.

В Централното фоайе, на фона на фотоси с редове, изписани от Васил Левски, е витрината, в която посетителите ще могат да видят оригиналния му личен бележник. Тефтерчето е част от безценното богатство на Националната библиотека и се съхранява в специален сейф на БНБ. Това се налага не само от съображения за сигурност, но и за да се запази светинята за по-дълго време. Хартията на тефтерчето е много крехка и лесно може да се разпадне, ако не се полагат грижи. Освен това Левски е писал с молив, което неизбежно води до избледняване на неговите бележки. Затова тефтерчето се държи в среда с постоянна влажност, налягане и температура и се изважда оттам много рядко и само по специални поводи.

Освен с личния бележник на Дякона, гостите ще имат възможност да се запознаят и с неговата дигитална версия. На монтиран във фоайето екран ще се „прелистват” страниците на цифрофизираното тефтерче. В сайта на НБКМ вече има и специален кът с подробна информация за неговото съдържание. До дни ще бъде активирана и мобилната му версия, до която чрез специален QR код ще достигат всички притежатели на смартфони. А в рамките на отворените врати всеки може да се сдобие с обновеното факсимилно издание с разчетен текст от тефтерчето (КК “Труд”). Акад. Антон Дончев пък ще представи най-новото издание на книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация “Трейс за хората”).

От двете страни на витрината с оригиналния личен бележник вече е разположена най-новата експозиция на НБКМ, създадена в партньорство с Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св. Климент Охридски”, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Министерството на културата. В заглавието е използвана една от основните идеи на Левски – “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”.

15-те пана представят личността и делото на националния герой от различен ъгъл и в европейски контекст. Началото е с „Европа във века на национализма”, където се припомнят събитията на Стария континент след разгрома на Наполеон и един от главните проблеми на европейската дипломация през 14-19 век – т.нар. Източен въпрос, неизменна част от който е и съдбата на лишените от независимост български територии и народ.

В следващите пана разбираме защо „Всички пътища тръгват от Цариград”, кои са „Българските легии в Белград” и кои са светлите личности, разпалвали българския дух в „Букурещ”; откриваме как и защо Левски е свързан с „Млада Европа”, „Виена – Будапеща – Прага”, „Русия – Москва – Одеса – Болград” и подробности от ключови за освобождението на България събития след неговата смърт.

В т.нар. Западно фоайе на Националната библиотека са представени още две експозиции. Едната е пътуващата документална изложба „Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”, която се завръща след няколкомесечна обиколка из страната и преди да поеме отново на път до края на 2018 г. Другата представя книги за Левски, издадени през различни периоди от литературната ни история и съхранявани във фондовете на Националната библиотека.

Събитията в Деня на отворените врати в НБКМ са част от официалната програма за отбелязване 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата и се провеждат под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България.

Текст и снимки: Виолета Цветкова

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...