Започва Международният фолклорен фестивал Пловдив 2017

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Церемонията по официалното откриване е на 1 август в 20 часа на Античния театър

На 1 август започва 23-тия Международен фолклорен фестивал, който се организира от дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив. В изданието през 2017 година, от 1 до 5 август в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от осем държави – Армения, Бразилия, Грузия, Испания, Йордания, Косово, Чили и Черна Гора. В програмата ще вземат участие и пловдивските формации – Фолклорен ансамбъл „Седенчица“, Детска танцувална школа „Тракия“ и Фолклорен ансамбъл„Дилянка“, който ще отбележи с юбилеен концерт  25-години от създаването си и 40 години творческа дейност на Мария  Кьосева – основател и художествен ръководител на ансамбъла и до днес.                                          

Всеки ден, от 17.30 часа започват дефилетата на съставите, които тръгват от „Дом Левски”, преминават по Главната улица и стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще бъдат изнесени кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Освен концертите в Пловдив, прояви и дефилета ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Армения, Черна гора и Йордания ще изнесат на 2 август концерт в град Хисаря. На 3 август в гр. Пещера ще се представят колективите от Испания, Чили, Косово. На 4 август, отново в Пещера ще танцуват  участниците от Бразилия, Армения и Йордания.

Церемонията по официалното откриване е на 1 август в 20 часа на Античния театър.  На същата сцена в последната вечер – 5 август, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Резултат с изображение за международен фолклорен фестивал пловдив

КРАТКИ АНОТАЦИИ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ 2017

ГРУЗИЯ
Състав: Ансамбъл „Атинати“
Художествен ръководител: Нази Девадзе

Програмата на ансамбъла включва традиционния рибарски танц „Лазури“, женски и сватбени танци, военен танц, както и най-новия танц на трупата „Стари картини от Тбилиси“ – танц създаден по мотиви от началото на миналия век. Ансамбълът е участвал в редица международни фестивали в Русия, Армения, Азърбайджан, България, Украйна и Турция.

БРАЗИЛИЯ
Състав: Бале Фолклорико Оригенс
Художествен ръководител: Джанис Андрея Фингер Модингер

Танцовата трупа е създадена през 1994 г. и се подкрепя от Община Сапиранга. Първоначално репертоарът включва латино-американски танци, а по-късно се създава и нова шоу програма, предназначена за бразилската публика под надслов „Европа в танци“. Трупата има богата традиция и в местните ритми, които са в основата на спектакъла „Корените на Бразилия“, включващ танци от всички географски райони на страната – от Гаучо танците на Юга до Самбата на Рио де Жанейро.  За всички тях са създадени и съответните специални костюми.Трупата е гастролирала на фестивали в Чили, Перу, Еквадор, Парагвай и Мексико.

ЙОРДАНИЯ
Състав: Фолклорен състав от Петра
Ръководител: Абдел Монем Йомоха Абухилалех

Фолклорният състав от Регион Петра, Йордания придобива известност още от създаването си през 1994 г. Репертоарът на ансамбъла е изключително богат и включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц Дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури. Групата изпълнява произведения от йорданския фолклор, представяйки държавата си в международни фестивали в Италия, Ливан, Ирак, Сирия, Палестина и Саудитска Арабия.

КОСОВО
Състав: Национален ансамбъл за песни и танци „Шота“
Ръководител: Шефкет Гьочай

Основаният през 1950 г. фолклорен ансамбъл „Шота“ е един от най-старите културни институти в Косово. Програмата му включва разнообразни фолклорни песни, танци и автентична обредност, като преобладаващи са албанските песни и танци. Характерни за трупата са оригиналните костюми и екзотичните хореографски решения. Ансамбъл „Шота“ има изнесени повече от 7500 концерта в 50 държави, вкл. държавите от бившата република Югославия, както и в Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия.

АРМЕНИЯ
Състав: Фондация „Звартноц Възраждане“
Ръководител: Сузана Багдасарян

„Звартноц“ е създадена през 2011 г. с цел запазване и популяризиране на арменската култура. Групата изпълнява традиционна арменска музика, песни и танци и е гастролирала в държави от Руската федерация и Близкия изток, сред които Египет, Израел, Палестина, Йордания. Особено активни за  Фондацията са 2015 и 2016 година, когато се отбелязва 100-годишнината от арменския геноцид. Фондация „Звартноц Възраждане“ е пазител на духовната и автентичната културна традиция на Армения, заради което са й присъдени множество държавни и културни отличия от участия в различни международни форуми.

ЧИЛИ
Състав: Балет Фолклорико Универсидад Аустрал де Чиле
Ръководител: професор Хулио Марианхел Толедо

Съставът е с 35 годишна история и завидно национално и международно признание. Той има две основни цели – да представя автентичния чилийски фолклор в различни райони на страната и света, както и да бъде своеобразна емблема на Университета на националната и международна сцена. Богатият репертоар на трупата включва социални и традиционни танци, както и чилийска и латиноамериканска музика. Съставът има собствен технически екип, който отговаря за цялостната сценична постановка – костюми, декори, озвучаване и осветление. Членовете на трупата преминават през 1 или 2 годишно обучение преди да бъдат официално приети в нея. Фолклорният състав на Универсидад Аустрал де Чиле е гостувал в 93 чилийски града и е представил страната и университета на 164 сцени в Латинска Америка, Европа и Азия.

ЧЕРНА ГОРА
Състав: Културно-художествено дружество „Захумлйе“
Ръководител: Войслав Кривокапич

Културно-художественото дружество „Захумлйе“ празнува 119 години от съществуването си,  а неговият фолклорен ансамбъл, основан през 1975 година е член на Световната организация за фолклор и традиционни изкуства. Като символ на културния живот на град Никшич, в своята дейност, той винаги е отстоявал връзката между традиция и съвремие. Танците и песните в програмата на ансамбъл „Захумлйе” са от всички фолклорни области на Черна гора, като се открояват „Врсута”, игри от околностите на Бока Которска, както и танци от югоизточна и централна Сърбия и много други. Ансамбълът е участвал на сцени в Русия, Италия, Турция, Ирак, Полша, Австрия, Унгария, Румъния и др. Една от основните цели на тези изяви е поддържането на отлична международна репутация за града и Черна гора.

ИСПАНИЯ
Състав: Баски танцов състав „Аурцака“
Ръководител: Мирен Изаскун Салазар Апаолаза

Баският танцов състав „Аурцака“ се състои от 50 танцьори, музикална група и поддържа собствена академия, в която се обучават 150 деца. Трупата е създадена през 1979 г. чрез сливане на два състава в Босайн, област Гипуцкоа – една от седемте Баски Територии. „Аурцака“ представя баски танци от различни региони, както и техни модерни адаптации, но превес имат танците от Гипуцкоа. През 2007 г. Съставът сформира Братство, където си дават среща повече от 80 танцьори в историческата област Игарца. От тогава насам, през всяка втора седмица на септември, Братството изпълнява впечатляващия „Танц със саби на Св. Мартин от Босайн“ в района на историческия дворец. Танцовият състав „Аурцака“ е гостувал на редица международни фолклорни фестивали в Европа и Южна Америка, показвайки изкуството си пред публиката на Испания, Великобритания, Франция, Хърватска, Сърбия, Италия, Полша, Унгария, Турция,     Аржентина и Колумбия.

БЪЛГАРИЯ
Състав: Фолклорен танцов състав „Дилянка“
Ръководител: Мария Кьосева

Фолклорният танцов ансамбъл“Дилянка“ е създаден през 1992 г. в гр.Пловдив. През 2017 г., художественият ръководител и хореограф на състава Мария Кьосева отбелязва 40 години творческа дейност. В ансамбъла танцуват момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на“ДИЛЯНКА“са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и разнообразната динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 25 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка“ е бил многократно лауреат на наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите, включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания, където са награждавани с фестивални отличия.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...