Световен ден на динята: защо празникът е заслужен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Малко известни, но любопитни факти за сладкия плод

Днес, 3 август, отбелязваме Световния ден на динята. Празникът е характерен най-вече за САЩ, където сред най-популярните състезания по време на празника са замерването с дини и надплюването със семки.

По този повод решихме да ви запознаем с няколко малко известни, но много любопитни факти за сладкия плод:

Съществуват над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.

Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Динята е с най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури, е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Резултат с изображение за диня

Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.

Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.

По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки.

Резултат с изображение за диня

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...

Ирина Вагалинска представи увлекателен архeологически трилър в Националната библиотека

Всяка премиера е събитие, но представянето на романа на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика“ в световния ден на книгата в Народната библиотека „Св....