Тревожност, самота, депресия и още от живота на една звезда…

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Продават писма на Грета Гарбо, в които тя разкрива терзанията си

Писма, писани от холивудската примадона Грета Гарбо, ще бъдат продадени на търг в Лондон идната седмица. Те хвърлят светлина върху самотата на една от най-енигматичните американски киноактриси на 20 век, съобщава БГНЕС. 

За 36-те писма, както и за 100 снимки на живялата в търсена изолация актриса, която почина през 1990-а на 84 години, ще се наддава на 12 декември.

Шведско-американската филмова икона, която изчезна от екрана и публични появи през 1941-а, остана митична фигура до смъртта си и живя сама в Манхатън без да приема покани за гостувания и интервюта.

Резултат с изображение за greta garbo hd

Писмата са писани в рамките на няколко десетилетия, но основно са от 30-те години и началото на 40-те в Бевърли хилс, Калифорния. Те са до приятелката ѝ графиня Марта Вахтмайстер, която живее в замъка Тищад в Швеция, а Гарбо често я посещава.

Кореспонденцията дава представа за тревожността, просмукала живота на Гарбо, както и за нейната самота, депресия и крехко здраве, за постоянната ѝ носталгия и любов към шведската природа, посочват от аукционната къща Сотбис.

Настроението в писмата е в ярък контраст с албума от 11 аматьорски снимки, уловили Гарбо да се радва на живота в замъка заедно със семейство Вахмайстер, да кара ски, да общува с хора и да си играе с животни.

Родена в Стокхолм през 1905-а като Грета Ловиза Густафсон, Гарбо израства в бедност.

Но работата върху модели за шапки я води към театрални и филмови роли в Европа, които привличат вниманието на холивудското студио MGM, и през 20-те години тя заминава за Америка.

Резултат с изображение за greta garbo hd
Кадър от „Гранд хотел“, 1932 година

Играе главна роля в драмата „Гранд хотел” през 1932-ра и произнася най-известната си реплика: „Искам да съм сама”, обявена от Американския филмов институт за един от 30-те знакови филмови цитати на всички времена.

Тогава изглеждало, че това е искреното желание на Гарбо, но писмата, повечето неподписани, с изключение на едно с подпис „Клоунът”, а две – завършващи със скици на женски фигури, показват, че постигната самота не ѝ е донесла щастие.

Известна с красотата си, Гарбо остава докрай и обект на обожание. Експерти по фотография казват, че лицето ѝ е единствено по рода си и „напълно съвършено”, според Свен Броман, автор на биографията „Разговори с Грета”.

„Разстоянието между очите ѝ, височината на челото ѝ, устата ѝ, тя цялата беше божествена”, пише Броман.

Очаква се колекцията от писма и снимките да бъдат продадени за 20 000 паунда (23 000 евро), допълва АФП.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...

Ирина Вагалинска представи увлекателен архeологически трилър в Националната библиотека

Всяка премиера е събитие, но представянето на романа на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика“ в световния ден на книгата в Народната библиотека „Св....