Управата на София с цел: повече пешеходци и по-малко коли

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Районът около ул. „Граф Игнатиев“ ще бъде напълно преобразен

Разширяване на пешеходните зони, мащабна реконструкция и нов облик на центъра на София. Това предвиждат актуалните планове за градско развитие на българската столица, обяви пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Най-големият български град вече ще се развива и адаптира спрямо пешеходците и по-малко спрямо автомобилите. „Личният автомобил трябва да е най-отдолу. С по-малко паркоместа към сградите и платено паркиране около тях, ползването му ще стане скъпо и неефикасно“, обясни Здравков.

Предвижда се първо да се развива инфраструктурата, а след това да започва строежът на големи бизнес и търговски проекти, както и много високи сгради.

Плановете за развитието на града включват преобразяване на района около ул. „Граф Игнатиев“, църквата „Св. Седмочисленици“ и площад „Славейков“.

През настоящата година започва ремонтът на „Граф Игнатиев“, след нея ще продължи по улиците „Иван Шишман“, „6 септември“ и „Солунска“. Подземната инфраструктура на „Граф Игнатиев“ е изключително остаряла – от 1901-1911 г. и ще бъде подменена заедно със смяната на настилките. Ремонтът ще е сложен и ще продължи до края на тази година, за бъде изцяло завършена.

След обновяването на улицата ще има и изисквания към цвета на фасадите на сградите, осветлението им и оформянето на магазините в партерните етажи. Ще бъде подменено и градското обзавеждане – улично осветление, лампи, кошчетата за боклук. Ще се регламентират и местата за улична реклама.

Резултат с изображение за проект граф игнатиев

Състоянието на „Графа“ в момента е трагично

Един от проблемите след ремонта е дали и как да продължи да съществува книжният пазар на площад „Славейков“. Здравков подчерта, че сергиите, в сегашния си вид, няма как да останат.

През 2018 г. обновяването продължава с напречните улици, както и с района около храм-паметника „Александър Невски“ и градинката „Кристал“.

Столичната община работи и по проект за обновяване на площад „Света Неделя“ като за целта се търси голямо световно име. При изработването на заданието, по което да работи той, ще се вземе мнението на столичани, като е поръчано и социологическо проучване.

Археологическата работа в района вече е приключила. Заради нея са и металните огради, които в момента загрозяват площад „Света Неделя“. В тази зона има много проблеми, като трябва да се намери вариант за показване на откритите старини, да е удобно за пешеходците и да се намери вариант за паркиране заради хотела.

 

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...

Джонатан Суифт: Кръчмата е място, където лудостта се продава в бутилки

Джонатан Суифт е известен като автор на знаменитата творба „Пътешествията на Гъливер“. Други негови книги в родните книжарници са „Приказка за бъчвата. Битката на...