Управата на София с цел: повече пешеходци и по-малко коли

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Районът около ул. „Граф Игнатиев“ ще бъде напълно преобразен

Разширяване на пешеходните зони, мащабна реконструкция и нов облик на центъра на София. Това предвиждат актуалните планове за градско развитие на българската столица, обяви пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Най-големият български град вече ще се развива и адаптира спрямо пешеходците и по-малко спрямо автомобилите. „Личният автомобил трябва да е най-отдолу. С по-малко паркоместа към сградите и платено паркиране около тях, ползването му ще стане скъпо и неефикасно“, обясни Здравков.

Предвижда се първо да се развива инфраструктурата, а след това да започва строежът на големи бизнес и търговски проекти, както и много високи сгради.

Плановете за развитието на града включват преобразяване на района около ул. „Граф Игнатиев“, църквата „Св. Седмочисленици“ и площад „Славейков“.

През настоящата година започва ремонтът на „Граф Игнатиев“, след нея ще продължи по улиците „Иван Шишман“, „6 септември“ и „Солунска“. Подземната инфраструктура на „Граф Игнатиев“ е изключително остаряла – от 1901-1911 г. и ще бъде подменена заедно със смяната на настилките. Ремонтът ще е сложен и ще продължи до края на тази година, за бъде изцяло завършена.

След обновяването на улицата ще има и изисквания към цвета на фасадите на сградите, осветлението им и оформянето на магазините в партерните етажи. Ще бъде подменено и градското обзавеждане – улично осветление, лампи, кошчетата за боклук. Ще се регламентират и местата за улична реклама.

Резултат с изображение за проект граф игнатиев

Състоянието на „Графа“ в момента е трагично

Един от проблемите след ремонта е дали и как да продължи да съществува книжният пазар на площад „Славейков“. Здравков подчерта, че сергиите, в сегашния си вид, няма как да останат.

През 2018 г. обновяването продължава с напречните улици, както и с района около храм-паметника „Александър Невски“ и градинката „Кристал“.

Столичната община работи и по проект за обновяване на площад „Света Неделя“ като за целта се търси голямо световно име. При изработването на заданието, по което да работи той, ще се вземе мнението на столичани, като е поръчано и социологическо проучване.

Археологическата работа в района вече е приключила. Заради нея са и металните огради, които в момента загрозяват площад „Света Неделя“. В тази зона има много проблеми, като трябва да се намери вариант за показване на откритите старини, да е удобно за пешеходците и да се намери вариант за паркиране заради хотела.

 

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....