Любопитни факти за рекламата

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво не знаем за феномена, който се превърна в неизменна част от нашето ежедневие

Всички сме ги виждали – ярки, лесно забелязващи се, запомнящи се. Ще прозвучи много изтъркано, но рекламата е навсякъде около нас – билбордове, Интернет, списания, вестници, електронни медии, мобилни телефони и още къде ли не.

Какво, обаче, не знаем за нейната магия? Ето най-любопитните факти за феномена в САЩ:

1. Кубчетата лед в рекламите най-често се правят от акрилен материал, а след това се добавя вода – това се прави с цел да изглеждат наистина студени и мокри. Балончетата в пяната в повечето случаи се правят от прах за пране.

2. Американските фармацевтични компании имат двойно по-голям бюджет за реклама, отколкото за нови изследвания.

3. През 1955 г. за първи път се появи рекламата на цигарите Marllboro. Най-голяма популярност придоби образът на каубоя. Трима от актьорите, участвали в снимките, са починали от рак на белите дробове.

4. Всяка година по света се харчат повече от 500 милиарда долара за реклама.

5. Всеки средностатистически жител на САЩ към 65-тата си годишнина е изгледал от начало до край около  2 милиона рекламни клипа.

Резултат с изображение за advertising marlboro

6. Първият билборд е бил построен в САЩ през 1900 г. Още същата година е започнал бумът с масовото издигане на нови билбордове, като това продължава и до ден днешен.

7. Около 15 милиарда долара годишно отиват само в САЩ за детски реклами.

8. За първата реклама с участие на хомосексуалисти се счита рекламата на IKEA, в която гей-двойка мъже заедно избират диван.

9. Много голяма част от рекламираните часовници показват 10:10 часа, тъй като по-този начин се получава нещо като усмивка, способстваща за позитивно възприятие на рекламата.

10. Американската асоциация на психолозите е направила проучване сред децата и е установила, че почти всички деца възприемат рекламата буквално и не могат да направят трезва преценка.

11. Fast-Food компаниите харчат средно $1.6 милиарда годишно за реклама.

12. Средностатистическото американско дете всяка година гледа около 40 000 реклами на ден, което прави около 100 на ден.

13. За първата платена обява се счита публикуваното писмо във вестника Boston News, където се съобщава за продажба на голям имот.

14. През 2008 г. политическата реклама се сдоби с нов рекорд – $2.6 милиарда за реклама на основните претенденти за глава на нацията в САЩ. За предизборната си кампания Обама е похарчил $70 милиона, а за основните избори – $240 милиона. Съперника му МакКейн, съответно $10 милиона и $126 милиона.

Резултат с изображение за advertising

15. Една много голяма част от рекламата е „емоционалният ефект“. Това е психологическо въздействие върху бъдещия купувач, при което рекламирания продукт често е комбинация с „нещо“, предизвикващо положителна емоция при зрителя. Така например повечето реклами на прахове за пране са до цветя или деца, като тези кадри се повтарят по няколко пъти. Това на подсъзнателно ниво се поражда положителна асоциация при човека, когато види въпросния продукт другаде.

16. „Life“ е първото списание, където приходите от реклама са минали $100 милиона.

17. Още през 1938 г. радиото спечели надпреварата по приходи, изпреварвайки списанията и вестниците.

18. Interpublic, WPP, и Omnicom Group са трите най-големи рекламни компании в световен мащаб.

19. Има някои реклами, които се наричат „вирусни“. Това са най-често реклами, разпространявани в онлайн формат. Такава например е рекламата „Evolution of Love“ на Dove, която само за една нощ се превърна във вирусна сензация, накарала повече от 1 милион души да гледат рекламата в Youtube.

20. Преди да се появи печатната преса, стоките са били рекламирани с глас.

 

На заглавната снимка – Бродуей, Ню Йорк

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: