Възходът и унищожението на тамплиерите

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Формално Орденът е ликвидиран на днешния ден, 22 март, през 1212 година

Тамплиерите са средновековен орден, приеман често и за вид тайно общество, чиято истинска цел остава мистерия или най-малкото историците не могат да постигнат съгласие за нея. Тези рицари-монаси оставят след себе си много подсказки, предавани от поколение на поколение, скрити в ръкописи и преоткрити в днешни времена. Тяхната история е завладявала ума на хората през вековете. Били ли са изпратени в Светите земи за да защитават поклонниците или са имали тайна мисия да намерят загубени светини и заровени съкровища?

Орденът на тамплиерите е основан през 1118 или 1119 година в Йерусалим от френския рицар Хюго Пайен. За близо две столетия те са най-влиятелния религиозен орден в средновековния свят. Те са първата постоянна армия в Европа от времето на Римската империя, достигат своя апогей около 1300 г. и наброяват десетки хиляди.

Резултат с изображение за templiers

В началото те са всичко на всичко деветима рицари, сплотени от кръвни връзки помежду си. Едновременно монаси и воини. Не се предавали в битка, освен ако врагът не ги превъзхождал в съотнешение три към едно. Вярвали, че след като се бият в името божие, те веднага ще попаднат в рая, ако паднат в боя.

Днес в Европа все още има стотици обекти, принадлежали някога на тамплиерите, което показва колко влиятелни са били. В рацвета им е имало близо 15 000 здания, тяхна собственост, образували мрежа, простираща се Англия до Египет. Нейният център е бил във Франция – сърцето на средновековния свят. Официалната история казва, че рицарите-тамплиери са имали за цел да защитават пътниците, тръгнали към Йерусалим. Както и да защитават християнското кралство в Светите земи.

Резултат с изображение за templiers

През 1065 г. Йерусалим е превзет от мюсюлманите. На 27 ноември 1095 папа Урбан II произнася реч, в която окуражава християните да вземат оръжие и да освободят Светите земи. По това време мюсюлманите контролирали Испания и част от източна Европа. Хиляди западноевропейци откликнали на призива на папата и тръгнали на поход, но едва около хиляда стигнали до Йерусалим. Въпреки това, те, заедно с византийците, успели да превземат града през 1099 след 5 седмична обсада. Християните от Европа отново започнали да пътуват към Светите земи в рекорден брой. Пътищата обаче били опасни, тогава именно на сцената се появили тамплиерите.

Резултат с изображение за templiers

През 1187 г. по време на третия кръстоносен поход те претърпели поражение при селцето Хатин (в днешен Израел). Това било най-тежкото поражение за християнските войни в историята. Всички тамплиери в района били избити, а след няколко месеца паднал и Йерусалим. Следващите кръстоносни също ще бъдат обречени. Загубата на Светите земи накарало ордена да се прибере изцяло в Европа, но за тези няколко десетилетия, противно на клетвите за живот в бедност, тамплиерите били доволно забогатели, а и се ползвали с невероятно влияние. Отчитали се единствено пред папата, не плащали данъци и можели свободно да преминават границите на европейските държави. Още от около 1150 г. спрели да охраняват пътищата на поклонниците, вместо това им вземали парите и ценностите в началния град и им давали същата сума (без малка такса) в крайната точка на пътуването им – така поклонниците пътували без богатства, които биха привлекли бандитите. Така именно тамплиерите поставили началото на банкерството. Системата, която изградили, ще послужи като модел на днешната банкова система. Парични трансфери, пенсионни планове, пътнически чекове – всичко има своите корени при тамплиерите. Орденът се превърнал в първата в света мултинационална корпорация. Затова се превърнал и в заплаха за управниците в различните краища на Европа.

Резултат с изображение за templiers

На 13 октомври 1307 г, петък, в цяла Франция рицарите тамплиери били арестувани по заповед на крал Филип IV. Той искал да сложи ръка на богатствата им, а и самият бил много задлъжнял към тях. Тамплиерите били хвърлени в затвора и измъчвани, докато не признаели обвинения в ерес, хомосексуалност и нечестни търговски сделки. Мнозина били убити. На свой ред папа Климент V формално разпуснал изцяло ордена на днешния ден, 22 март, през 1312 г. Шест дни по-късно последният велик магистър на тамплиерите Жак дьо Моле бил изгорен на клада. Точно преди да умре Моле проклел гонителите си да се явят заедно с него до края на годината пред „Божия съд“. И папа Климент и крал Филип умрели преди края на годината.

Резултат с изображение за templiers

След 1314 г. орденът на тамплиерите изчезва напълно от историческите сведения. Макар и стотици тамплиери да били арестувани при гоненията срещу тях, при такъв голям орден вероятно хиляди останали на свобода. Какво е станало с тях? Има различни теории. Някои емигрират в Шотландия и поставят началото на съвременното масонство. Данните говорят също, че в началото на ХІV век оцелелите рицари-тамплиери или основават свой собствен орден, или се сливат със съществуващ по това време таен орден, по-късно споменаван като „Орденът на Розенкройцерите“. Изчезва безследно и флотът на тамплиерите (който бил изключително голям за времето си). Най-дръзката хипотеза е, че корабите отплавали за Америка и достигнали този нов континент много преди Колумб.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Финландската писателка Мария Турчаниноф идва в България

Финландската писателка Мария Турчаниноф пристига в България за участие в Софийския литературен фестивал за деца и младежи, който ще се състои от 5 до...

Киноверигата Cineland откри първия си комплекс в София, осем зали посрещат зрителите

Киноверигата Cineland откри първия си комплекс в София. Той има осем зали и се намира в Bulgaria Mall, където по-рано имаше кино "Арена". Киното...

Прекомерната скръб се смее. Прекомерната радост плаче ~ Уилям Блейк

Уилям Блейк (1757-1827) е един от най-оригиналните английски поети, напълно неизвестен приживе. Произхожда от обикновено семейство и няма академично образование. Притежава изключителен талант и...

Биографът на Леонардо да Винчи, Мунк и Галилей пристига в България

Известният норвежки писател Атле Нес пристига в България за кратко литературно турне в страната и участие в Софийския международен литературен фестивал в НДК. На...

Нещо подобно на ден – стихотворение от Емили Дикинсън

*** Ще дойде ли някога утрото? И нещо подобно на ден? Да бях планината висока - дали ще го видя пред мен? И има ли тяло на лилия? И птичи...