Откъде идва изразът „окей“?

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Причудливата история на най-великата американска дума

Думичката „окей“ е не само „най-великата дума на Америка“, но и най-често употребяваната в цял свят. Откъде произхожда обаче тя? Теориите за потеклото на тази вълшебна думичка са много. Истината е обаче само една.

Причудливата история на най-великата американска дума

„Окей“. „О.К.“. „Ок“. Или пък „Okay“. Понякога изписването зависи и от това дали думичката или абревиатурата се използва като прилагателно, като причастие, местоимение или междуметие. Дотук всичко като че ли е окей.

Резултат с изображение за ok

Теории и истини

Тази е впрочем и първата дума, изречена от човек на Луната. Американска дума, както са американски и джинсите. Както думата, така и панталоните са създадени през 19 век. И думата, и джинсите се използват широко на практика, но не и при официални случаи. Така поне пише Алън Меткалф в своята забележителна книжка „OK – The Impossible Story of America’s Greatest Word“ (В превод: „Невъзможната история на най-великата дума на Америка“).

В книгата авторът се опитва да проучи етимологията на този израз. Теориите за произхода на думата се не по-малко от начините за изписване. Някои твърдят, че е от гръцко потекло: „ола кала“ означава на гръцки „всичко е добре“. Други пък се кълнат, че идва от финландското „ойкеа“, което ще рече „наред, правилно“.

Резултат с изображение за ok

Упорито се тиражира и твърдението, че е от неправилно изписаната команда на френските докери, с която изпращали корабите към пристана: „Au Quai!“ – „На кея!“. Има и редица индиански връзки. Така например на езика на племето Чоктоу изреченията, съдържащи твърдения, завършват с думичката „оке“, която имала значението на удивителен знак.

Нищо подобно!

Всичко това звучи много интересно, но не е вярно. Истината е много по-причудлива и може да бъде открита в едно ситно напечатано съобщение на вестник „Boston Morning Post“ от 23 март 1839 година. Информацията на вестника е посветена на един хумористичен клуб, основан в знак на съпротива срещу употребата на звънци по масите и е замислена като правописна игрословица: там „окей“ е погрешно изписаната абревиатура от all correcc (всичко правилно). В онези години вестниците били пълни с подобни правописни шегички. Малко преди споменатата дата в същия вестник един журналист се измайтапил със съкращението „O. W.“ – като погрешно написано съкращение от „олрайт“ (all right).

Резултат с изображение за O.K.

Шегата, която се превръща в дума № 1

Игрословиците със съкращения придобиват широка популярност по онова време и биха могли да се сравнят с днешния опростен и профанизиран правопис в SMS-ите. В далечната 1839 г. „изобретателят“ на „окей“, някой си Чарлс Гордън Грийн, толкова харесва собствения си виц, че през следващите седмици не спира да го използва. И както често става с ината човешки – някой хубав ден по-мекушавите характери си казват „окей“ и също взимат думичката на въоръжение.

Думата „окей“ още същата година започва да се появява из вестници във Филаделфия, Ню Йорк и Вашингтон. А оттам се разпространява като вирус и завладява постепенно целия свят.

Заглавна снимка – The Huffington Post

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...