Откъде идва изразът „окей“?

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Причудливата история на най-великата американска дума

Думичката „окей“ е не само „най-великата дума на Америка“, но и най-често употребяваната в цял свят. Откъде произхожда обаче тя? Теориите за потеклото на тази вълшебна думичка са много. Истината е обаче само една.

Причудливата история на най-великата американска дума

„Окей“. „О.К.“. „Ок“. Или пък „Okay“. Понякога изписването зависи и от това дали думичката или абревиатурата се използва като прилагателно, като причастие, местоимение или междуметие. Дотук всичко като че ли е окей.

Резултат с изображение за ok

Теории и истини

Тази е впрочем и първата дума, изречена от човек на Луната. Американска дума, както са американски и джинсите. Както думата, така и панталоните са създадени през 19 век. И думата, и джинсите се използват широко на практика, но не и при официални случаи. Така поне пише Алън Меткалф в своята забележителна книжка „OK – The Impossible Story of America’s Greatest Word“ (В превод: „Невъзможната история на най-великата дума на Америка“).

В книгата авторът се опитва да проучи етимологията на този израз. Теориите за произхода на думата се не по-малко от начините за изписване. Някои твърдят, че е от гръцко потекло: „ола кала“ означава на гръцки „всичко е добре“. Други пък се кълнат, че идва от финландското „ойкеа“, което ще рече „наред, правилно“.

Резултат с изображение за ok

Упорито се тиражира и твърдението, че е от неправилно изписаната команда на френските докери, с която изпращали корабите към пристана: „Au Quai!“ – „На кея!“. Има и редица индиански връзки. Така например на езика на племето Чоктоу изреченията, съдържащи твърдения, завършват с думичката „оке“, която имала значението на удивителен знак.

Нищо подобно!

Всичко това звучи много интересно, но не е вярно. Истината е много по-причудлива и може да бъде открита в едно ситно напечатано съобщение на вестник „Boston Morning Post“ от 23 март 1839 година. Информацията на вестника е посветена на един хумористичен клуб, основан в знак на съпротива срещу употребата на звънци по масите и е замислена като правописна игрословица: там „окей“ е погрешно изписаната абревиатура от all correcc (всичко правилно). В онези години вестниците били пълни с подобни правописни шегички. Малко преди споменатата дата в същия вестник един журналист се измайтапил със съкращението „O. W.“ – като погрешно написано съкращение от „олрайт“ (all right).

Резултат с изображение за O.K.

Шегата, която се превръща в дума № 1

Игрословиците със съкращения придобиват широка популярност по онова време и биха могли да се сравнят с днешния опростен и профанизиран правопис в SMS-ите. В далечната 1839 г. „изобретателят“ на „окей“, някой си Чарлс Гордън Грийн, толкова харесва собствения си виц, че през следващите седмици не спира да го използва. И както често става с ината човешки – някой хубав ден по-мекушавите характери си казват „окей“ и също взимат думичката на въоръжение.

Думата „окей“ още същата година започва да се появява из вестници във Филаделфия, Ню Йорк и Вашингтон. А оттам се разпространява като вирус и завладява постепенно целия свят.

Заглавна снимка – The Huffington Post

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Поетът на изгубената цялост: Калин Донков на 82!

Калин Донков е роден в с. Беглеж през 1941 г. Израства в Плевен и още в училищна възраст показва умения и като журналист. В...

Независимо от личния живот

"Любовта не може да преодолее потока на живота. Може би защото любовта е самият живот. Въпреки цялата прехвалена независимост, на всяка жена ѝ става толкова...

Кампанията „Зрънце любов“ призовава хората да оставят храна на птиците през зимата

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително...

Бет Мидлър на 78: Вярвам, че с правилните обувки едно момиче може да завладее света

Бет Дейвис Мидлър е родена на 1 декември 1945 г. в Хонолулу, Хавай, САЩ. Тя е кръстена на Бети Дейвис, а сестрите й Сюзън...

Сексът е най-забавното от всичко, което мога да върша, без да се смея ~ Уди АЛЪН

Алън Стюарт Конигсберг. Той е нервак, егоцентрик, но преди всичко добър – и като човек, и като актьор, и като сценарист, и като режисьор....