Продажбите на произведения на изкуството намаляват

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Само за миналата година спадът е с цели 11 процента

Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11 процента през 2016-а главно заради забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия „Доклад за световния пазар на изкуство“ на международния панаир на изкуството Арт Базел и швейцарската финансова компания Ю Би Ес (UBS).

Резултат с изображение за art auction 2016

Забавящият се икономически растеж и продължаващата политическа несигурност в глобалната икономика са засегнали пазара през 2016 година и са причина за предпазливо купуване и продаване в някои области, се отбелязва в доклада.

Световният пазар на произведения на изкуството отчита общи продажби на стойност 56,6 милиарда долара за 2016-а спрямо 63,3 милиарда година по-рано.

Приходите са били подкопани от по-слабите продажби на скъпи произведения, особено на пазара за изящно изкуство, които бяха в основата на растежа през 2014 година, се уточнява в документа.

Резултат с изображение за art auction 2016

САЩ, Великобритания и Китай „затвърдиха“ водещите си позиции, като заедно покриват 81 процента от стойността на световните продажби на предмети на изкуството.

Макар САЩ да запазват първото място, делът на страната се е свил от 43 на 40 процента. В доклада се посочва обаче, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години.

Резултат с изображение за art auction 2016

Делът на Великобритания остава без промяна – 21 процента, а делът на Китай е нараснал от 19 на 20 процента миналата година.

Китай е начело при търговете с дял от 34 процента от стойността на продажбите.

 

 

Източник: БТА, Заглавна снимка – Billboard

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...