САНТОРИНИ, достъпното късче от рая (ВИДЕО)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Научете повече за красотата на Егейския Помпей

Разглеждали ли сте туристически реклами за Гърция? А забелязали ли сте онази снимка на красива бяла църква със син купол, заобиколена от снежнобели къщички със сини врати?

Да, това е Санторини – един от най-романтичните, най-красивите и най-скъпи за почивка острови в южната ни съседка. А някъде в земните недра под него тлее вулкан, който поддържа тюркоазеносинята морска вода вечно топла.

Разположение

Санторини са малка група острови, разположени в края на най-южния егейски архипелаг, Цикладският. Обикновено обаче името Санторини се отнася за най-големия остров, Тира, който е станал културен и туристически център на района. Намира се на около 240 км от гръцката столица Атина и на 100 км от Крит. Главният град Тира е построен на 330 м. надморска височина. Сякаш издълбани в скалите, селцата и хотелските комплекси са терасовидно разположени на върха на висока скала. Наричат острова „вулканичният рай“. И неслучайно. Действащият вулкан е превърнал окръжната брегова линия в „парченца от пъзел“, всяко от които се отличава с приказна природа и безброй туристически атракции. След поредното изригване през 1400 г. пр. Хр., централната част на Санторини била разрушена и на нейно място се появила обширна калдера (сриване на вулкана в самия него, бел.ред) пълна с морска вода. След още една експлозия преди около 500 г., се оформило и днешното разпределение на островите –  „полумесецът” Тира, срещу него две малки земни площи, Тиразия и Аспронизия, а в центъра на калдерата, където е и кратерът, са двата малки острова Неа Камени и Палеа Камени.

Резултат с изображение за santorini

Пътуване

До Санторини можете да стигнете със самолет или с ферибот. И в двата случая обаче трябва да се отбиете до Атина, откъдето можете да хванете полет до острова. Ще си спестите време, но ще пропуснете фантастичната гледка, която ви предлага пътуването с ферибот. Вярно че ще отнеме още няколко часа, но когато видите калдерата и изваяните във вулканичната маса сгради, ще сте доволни от избора си. Екзотичната атмосфера ще бъде подсилена от изкачването на калдерата с автобус, въжен лифт или магаре, за да стигнете до крайната си цел – Санторини.

Резултат с изображение за santorini

История

Заради стратегическото си положение в търговски и политически план, остров Тира бил привлекателна плячка векове наред. До 1204 г. той бил част от Византийската империя. След превземането на Константинопол от Четвъртия кръстоносен поход,  минава под опеката на редица венециански фамилии. Тогава получава и името си. Смята се, че Санторини е променено с времето звучене на името „Света Ирина”, църква, намираща се на острова.  През 1566 той е превзет от турците, но местните жители капитулирали окончателно през 1617. Санторини преминава към пределите на съвременна Гърция едва през 1912 г.

Резултат с изображение за santorini

Митове и легенди

Заради вулканичната дейност, продължаваща от преди 26 000 г., архипелагът си спечелил прозвището Егейският Помпей.  Така се появили и теориите, че последната експлозия е довела до потъването на митичната Атлантида (която според Платон и египетските папируси се намирала някъде в района), както и до залеза на критско-минойската цивилизация, която била потопена от гигантска вълна. През 1967 г. гръцкият археолог Спиридон Маринатос започва разкопки близо до селцето Акротири на остров Тира. Така открива един от главните пристанищни центрове на минойската епоха, разрушен по времето на споменатата експлозия. И се появили съмненията, че Санторини е изчезналият Атлантис. Въпреки че ясни доказателства липсват, островът се е превърнал в най-известния археологически обект след Крит.

Резултат с изображение за santorini

Забавления

Залезът в селцето Иа прави Санторини един от най-романтичните острови в Европа. Белите фасади на къщичките и водната повърхност са оцветени от приказни нюанси, които оставят без дъх стотиците туристи, дошли да се насладят на мига, в който слънцето ще се потопи в Егейско море. А когато вълшебният миг свърши, те се потапят в разкоша на една екзотична атмосфера, предлагаща им изобилие от кулинарни вълшебства, музика и вино. В ресторантите се предлага интернцаионална кухня, а местните хора са любезни и сърдечни към всички посетители.

Почивката на райски остров означава също плаж, пясък и палми. На Санторини ги има в излишък. Периволос, който се намира в източната част на острова, е известен с черния си вулканичен пясък, с множеството училища за водни спортове и със заведенията. Подобен е и Периса, който е своеобразно продължение не Периволос. Каменистият плаж Камари е не по малко интригуващ, при това тук ресторантите и хотелите са на по-достъпни цени. В близост до Акротири пък се намират „цветните” плажове – Червеният, Белият и Черният, както и Плажът на влюбените.  Ходенето по пясъка обаче може да заприлича на нестинарство, защото вулканичната повърхност се нажежава като въглен от слънчевите лъчи.

Ако искате да видите кратера отблизо и да хвърлите отново един панорамен поглед на острова, възползвайте се от екскурзията с корабче. То ще ви отведе директно до Неа Камени, където ще надзърнете в гърлото на заспалия вулкан и ще се удивите от обкръжаващата ви красота. Ще се огледате в кристално чистата морска вода и ще усетите мощната сила на природата, която е непредсказуема във всеки един момент. Около себе си ще видите огряна от слънчевата светлина бяло-синя шир, преливаща в съвършена амфитеатрална стълбица. И ще почувствате истинско блаженство на духа, защото сте се докоснали до тази магия.

Като туристически център Санторини започва да се развива през 1960 – 1970 г. Традиционно гръцкото и луксът вървят ръка за ръка и задоволяват всички капризи на посетителите. Местните жители са се възползвали от природните дадености на района и са разбрали, че това което прави острова различен е скалата. В нея са вдълбали домовете си, заведенията и църквите си. На острова има 362 храма и всеки от тях е не само духовна обител, но и архитектурен паметник. Ала във всеки един момент тази райска екзотика е в опасност. Не се знае кога Егейският Помпей ще се събуди и какви вреди ще причини.

Цвети Тошева

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Емблематичният надпис на Холивуд стана на 100 години

Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия, отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини,...

Днес всички танцуват танго (ВИДЕО)

Днес трябва да танцуваме. Танго. Все пак е Световният ден на тангото. На 11 декември са родени две от най-известните личности в историята на...

В бисерните погледи на рибите

КОЛКО МОРЕТА В ПЯСЪКА ИЗГУБЕНИ От Нели Закс Колко морета в пясъка изгубени, колко пясък в камъка затворен колко време в песенния рог на раковините изплакано, колко смъртна самота в бисерните...

Жан-Пол Сартър: В другия до нас винаги търсим сигурността

Ако поискаш да разбереш нещо, то ти се оказваш лице в лице с това „нещо – съвсем сам, без ничия помощ, независимо от хората...

Когато не казваш нищо, понякога казваш най-много ~ Емили Дикинсън

На днешния декември се навършват 190 години от рождението на американската поетеса Емили Дикинсън. Макар да е автор на около 1800 стихотворения, по-малко от...
%d bloggers like this: