Система за „лечение“ на книги бе представена официално в НБКМ

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Журналисти и дарители на Националната библиотека се запознаха с възможностите на „Аноксия“

Системата за “лечение” на книги, която наскоро бе инсталирана в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), днес бе представена официално пред журналисти и дарители. Гости на пресконференцията на тема “Лекуваме книгите, ремонтираме сградата” бяха Христо Златанов, създател на уникалния метод за обезпаразитяване на историческо наследство, експертът по реставрация и консервация инж. Искра Цветанска и Апостол Глосов, управител на строителната фирма “БИАД-С”, който извършва ремонта на пострадалия от тежкия сняг покрив.

Тук бяха първият дарител Николай Червенков (1000 лева) и ученици от Софийската математическа гимназия заедно с преподавателката по история, г-жа Калина Цонева, които събраха 1057 лв. и ги дариха за закупуването и инсталирането на системата “Аноксия” в НБКМ. Две трети от общо 50 000 лв., необходими за тази цел, са събрани от дарения и DMS кампания, а останалите са осигурени от библиотеката. Сред дарителите са още ПОК “Доверие”, Висшият адвокатски съвет, „Технополис България” ЕАД, „Виваком”, ЕОС МАТРИС ЕООД, Ралица Стойчева, Надежда Стойнова, Диляна Дучева, Вера Петрова, Евгени Георгиев, Петър Тодоров, Федя Огнянов.

За системата „Аноксия” и инсталирането й в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

На 14 септември 2016 г. НБКМ откри кампания за набиране на необходимите средства за закупуване и инсталиране на камера за почистване на книжни документи от увреждащите ги микроорганизми (плесени, гъбички, бактерии). Идеята е чрез т.нар. система „Аноксия” да бъде приложена модерната и екологично чиста технология за „лечение” на ценните ръкописи, книги и архивни материали от фондовете на НБКМ. Тя представлява нетоксична дезинфекция и дезинсекция в контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, при това без никакъв риск за книжовното културното наследство, за хората и околната среда.

Става дума за модифицирана атмосферата, базирана на премахването на кислорода до нива под 0,5% и въвеждане на инертен газ (в случая азот). В същото време се контролират нивата на температурата и относителната влажност, които се поддържат в определени параметри за ефективност на системата. „Аноксия” елиминира паразитите чрез дехидратация и задушаване. Смъртността на вредителите е 100%, независимо от техния стадий на развитие, а хартията остава непокътната.

Как изглежда системата „Аноксия”?

Това е корпус, в който се поставят документи, всеки от които е в специална кутия с неутрално pH. След това камерата се затваря херметически, изтегля се кислородът и се вкарва азот, т.е. създава се анаеробна среда. Така всички биологични вредители, намиращи се вътре, се дехидратират и загиват. При изваждането им документите нямат видима промяна, но всъщност са оздравени, обезпаразитени. Камерата се зарежда веднъж месечно, а еднократният процес трае около три седмици, в зависимост от обектите, които подлежат на аноксиране, и от използвания газ (азот, аргон, въглероден диоксид). Методът може да се прилага не само към хартия, а и към други материали (напр. текстил, дърво, кожа, пергамент).

В Националната библиотека се съхраняват повече от 8 000 000 книжни документа, много от които са единствени копия. Голяма част от културното наследство във фондовете обаче е в неприемливо състояние и трябва да бъде „лекувано” или предпазено от бъдещи увреждания. С инсталирането на камерата, работеща по системата „Аноксия”, НБКМ вече осигурява условия за съхраняване на книжния си фонд, както и за опазване на книжовно-документалното наследство в библиотеките в цялата страна.

Досега авторът на разработката за „Аноксия” – Христо Златанов, и инж. Искра Цветанска, главен експерт реставрация и консервация в Университета по библиотекознание и информационни технологии, успяха да приложат метода за дългосрочно съхраняване на общо 30 писмени материала от сейфа на Българския исторически архив (БИА). Сред тях са документи и тефтерче на Г. С. Раковски, 20 писма и тефтерче на Васил Левски, Устав на НБКМ, “Ад” на Гео Милев и др.

„Инсталирането на „Аноксия” в НБКМ е моя сбъдната мечта – коментира директорът доц. д-р Красимира Александрова. – Системата, която вече работи при нас, е единствената засега в България и на Балканите. Това ни дава възможност не само да опазваме документите чрез превенция, но и да ги „лекуваме” и съхраняваме за поколенията. Технологията е широко популярна в Европа и по света от 15 години, но за първи път влиза в България. За мен това забавяне обаче е нещо положително, приемам го като гаранция за проверена във времето методика.”

anoksia1

Кой е Христо Златанов, който създаде системата „Аноксия”?

Авторът на разработката е българин, но от 15 години живее и работи в чужбина, 14 от които в областта на опазване на културно наследство.

„Международната компания, за която работя от самото й създаване, е базирана в Порутагалия, но сме работили и в много други държави в Азия, Африка, Севена Америка – разказва Христо Златанов. – Дейността е насочена към превенция, лечение и дългосрочно съхранение на културно наследство. Попаднах в тази фирма и съм един от инициаторите и създателите на метода „Аноксия”. А след дълги години работа в други държави, пожелах да го направя и в родината си. През 2012 г. регистрирах своя фирма.

С доц. Александрова се познаваме и работим още преди тя да стане директор на НБКМ. Приложихме метода първо в Русе през май 2016-а, където имаха остра нужда от почистване на обекти от плесени. Там положихме основата, а три месеца по-късно получихме възможността да започнем внедряването на системата и в НБКМ. През март 2017-а Националната библиотека вече притежава първата инсталирана в България и на Балканите камера по системата „Аноксия”.”

Христо Златанов има завършено техническо образование. Натрупал е дълъг практически опит в сферата на опазване и съхраняване на културно наследство в Александрийската библиотека, националните библиотеки на Сингапур и Португалия, Азорските острови, националните архиви на Мексико и Ангола, Зографския манастир в Света гора и др.

В момента живее в България. Фирмата му извършва услуги за опазване културно наследство и произвежда оборудване в тази област. На базата на натрупания практически опит продължава да създава нови неща (напр. инструмент, който прави по-рентабилна работата на реставраторите).

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Теди Москов префасонира монолога на Хамлет в „Дабъ дешил ине“

Теди Москов – един от емблематичните режисьори на българската сцена, и театър „Васил Друмев“ – Шумен, тръгват на своеобразно турне с най-новото си заглавие...

В лицемерието всеки негодник е специалист!

Лицемерие. Двуличие. Подлост. Коварство. Все думи, които ни навяват разочарования от хора – често дори от най-близките. Стара истина е, че от истинските приятели...

Елица Попова, лицето на клубна София: Няма бивша лудост!

Всеки, обичащ клубния живот на София, е срещал Елица Попова поне веднъж в живота си. Емблематичното лице, фейсконтрол на Yalta Club, а някога и...

Брад Пит и Джордж Клуни отново заедно на екран (видео)

Любимците на Холивуд Джордж Клуни и Брад Пит са отново заедно на големия екран. За последен път те си партнираха в черната комедия "Изгори след...

РУБЕНС – вдъхвение от Бог сред старите четки (видео)

В творчеството на Петер Паул Рубенс  жените играят основна роля. Той е основен представител на фламандската живописна школа от бароковия период, автор на повече...