ИСТАНБУЛ, безсънният град на романтиката (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Метрополисът изоставя името Константинопол през 1930 година. Още любопитни факти

Истанбул е петият по големина град в света след Шанхай, Мумбай, Карачи и Делхи, с население от почти 13 млн. души и е един от най-дългите в света: от запад на изток дължината му е 250 км. През вековете е имал над 40 имена, от които 18 са дадени по време на Османската империя. Казвал се е Византион (при основаването му), Августа Антония, Секунда Рома, Нова Рома, Константинопол, Цариград и други.

Името Истанбул градът официално носи от 28 март 1930 г. По време на Сюлейман Великолепни в него има над 1400 обществени тоалетни, докато в Западна Европа те не били познати дори в дворците на кралете. Именно край Босфора Агата Кристи пише известния си роман „Убийство в Ориент Експрес”. Била е отседнала в хотел „Pera Palace“.

Резултат с изображение за istanbul

Градът никога не спи

Първият пътен инцидент в града става през 1912 г., когато шофьорът на Италианското посолство удря пешеходец и се опитва да избяга.

Четирите бронзови коня, украсяващи днес базиликата Сан Марко във Венеция, са се намирали на входа на хиподрума и са откраднати от кръстоносците след завладяването Константинопол през 1204 г.

Капалъ чарши е най-големия покрит базар в света с над 4 000 магазина, 21 входа и 50 улици.

Джамията Султан Ахмед, по-известна като Синята Джамия, е едната от двете джамии в света, които имат по шест минарета. Според легендата, султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче разбрал погрешно думата като „алтъ“, което означава „шест“. Издигнал 6 минарета, вместо общоприетите четири. Недоразумението, според една от версиите, става причина архитектът да загуби главата си. Другата джамия със шест минарета е Сабандъъ Меркез в Адана. Единствената със седем минарета пък се намира в свещения за мюсюлманите град Мека.

Резултат с изображение за istanbul

Синята джамия

Истанбулското метро е едно от най-старите в света, построено през 1875 г. По рано от него са построени само тези в Лондон през 1836 г. и Ню Йорк през 1868 г.

Света София (изградена през 537 г.) е най-високата църква в света до завършването на катедралата Свети Павел в Лондон през 1314 г. Всъщност това е една от трите най-големи християнски катедрали в света, съществувала като такава 9 века. След това 5 века е джамия, а от 1975 г. функционира като музей. Това става по разпореждане на Ататюрк, който по соломоновски решава спора между мюсюлмани и християни.

През 18 век Хазарфен Ахмед Челеби полетял от върха на кулата Галата в Истанбул с помощта на изкуствени криле и така станал първият човек, извършил полет след митичния Икар.

Резултат с изображение за robert college istanbul

„Робърт Колидж“

“Робърт Колидж” в Истанбул (създаден през 1863 г.) е най-старото американско училище, което се намира извън САЩ.

Най-големия търговски център в Европа е Форум Истанбул. Той заема площ от 495 хил. кв. метра и дава работа на 6 хил. души. Годишно привлича 25 млн. посетители, а таргетираният му годишен оборот  е 500 млн. евро.

Идете в Истанбул, там винаги има какво да видите, защото градът никога не спи. А и е едно от най-романтичните места на света.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....