Заразителната лудост на Феручо Ламборгини (СНИМКИ)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Няколко неща, които може би не знаете за макрката „Lamborghini“

Феручо Ламборгини идва на белия свят на днешния ден, 28 април, през 1916 година в Ренацо ди Ченто, Италия. Той е италиански инженер, автомобилен производител и конструктор на хеликоптери, баща на автомобилната марка „Lamborghini“, но е и известен винар.

Резултат с изображение за Ferruccio Lamborghini

След войната купува стари военни коли и ги преобразува на трактори. През 1949 г. създава малка фирма в Ченто с името „Lamborghini Trattrice“, където произвежда трактори и мотори.

След пътуване до САЩ той започва производство на хеликоптери и спортни коли. През 1963 г. отваря фирма за коли в Сант’Агата Болонезе, с името „Automobili Ferruccio Lamborghini“ S.p.A., която от 1964 г. пуска на пазара произведените от него коли. Първият му автомобил е Lamborghini 350GT. С колата си Lamborghini Miura печели състезания за спортни автомобили срещу тези на Енцо Ферари.

Резултат с изображение за Lamborghini 350GT

През 1972 г., по време на световната петролна криза, продава своя завод и започва да се занимава с лозарство в чифлика си в Борго Паничале, Умбрия. От 90-те години неговите „селски“ вина имат световен успех.

Феручо Ламборгини умира на 76 години на 20 февруари 1993 г.

„Lamborghini“ е една от най-добрите компании-производители на луксозни автомобили в света. Тя има интересна история. В началото компанията е произвеждали трактори за селското стопанство.

Резултат с изображение за lamborghini vs ferrari

Основателят Феручо Ламборгини обаче решил да преследва своята голяма страст – автомобилите. Всичко тръгнало от това, че бил ядосан от лошия съединител на своето Ferrari. Той решил да направи кола, която да бъде много по-добра за шофиране.

Първоначално моделът 1963 350 GTV бил само прототип, но започнали да го произвеждат и днес такава реликва струва между 3.5 и 5 млн. долара.

От създаването си до днес „Lamborghini“ се конкурира с Ferrari.

Свързано изображение

За съжаление на повечето хора най-евтиното „Lamborghini“ струва почти 200 000 долара.

Преди време „Lamborghini“ са се опитали да продадат на щатската армия нещо като версия на „Hummer“.

През 1977 година създават „Lamborghini Cheetah“, с който се опитват да детронират Hummer като автомобил за щатската армия. Всъщност, поръчката е дошла от самата армия на САЩ, която е считала, че компанията, известна с бързите си и стабилни автомобили, ще създаде по-добър модел за джип.

Резултат с изображение за Lamborghini Cheetah

За съжаление „Lamborghini Cheetah“, чийто двигател е сложен отзад, не оправдава очакванията. Компанията прави един единствен прототип, който е унищожен в пустинята по време на тест драйв.

„Lamborghini“ се ползват от Ватикана и от италианската полиция. Последната ползва версия на „Lamborghini Gallardo“, създадена специално за тях. В тях има камери, хладилни кутии за трансплантация на органи и други технологии.

Полицията във Ватикана има версия на „Lamborghini“, подобна на голф колички, които помагат на полицаите да се придвижват из територията ѝ. Отскоро с „Lamborghini Aventador“ се сдоби и полицията на Дубай.

Резултат с изображение за Lamborghini Aventador

За направата на един автомобил са необходими над 100 души. Всеки автомобил се сглобява ръчно. За различните модели са необходими различен брой хора, но при всички положения те не са по-малко от 100.

„Murcielago SV“ се прави от 130 души. То струва 400 000 долара.

Резултат с изображение за Lamborghini Murcielago SV

Компанията прави по 8 коли на ден и 2000 – 3000 на година.

През 2011 година са произведени 1711 автомобила, а ангажираните служители на компанията са били 800, или два автомобила на служител. На това му се казва да изпипаш работата!

Резултат с изображение за Lamborghini logo

Логото изобразява зодиакалния знак Телец. Много хора мислят, че е изобразен бик, за да внуши скорост и агресивност. Феручо Ламборгини го избира, защото е символ на упоритост и инат. Някои модели на „Lamborghini“ носят името на известни състезателни бикове като Diablo, Gallardo, Murcielago и Miura.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...