Шоколадът е полезен за паметта, твърдят учени от университета на Акуила
Шоколадът е полезен за паметта заради съдържащите се в него флаваноли, съобщи в. „Дейли мейл“. Флаванолите подобряват вниманието, скоростта на обработването на информация, работната памет и гладкостта на речта у възрастните хора.
Шоколадът ободрява и хората, които не са си доспали.
Учените от университета на Акуила са изследвали какво става в мозъка няколко часа след като човек хапне шоколад, както и ефекта на редовното му приемане. За целта те са прегледали резултатите от предишни трудове. Много от тях насочват към положителен ефект на флаванолите върху мозъка. Повечето изследвания за продължителен прием на шоколад са направени с възрастни хора. При тях черният шоколад подобрява много мозъчната функция, особено ако тя вече е леко нарушена.
Заедно с ползите, не трябва да бъдат забравяни и страничните ефекти на шоколада и какаото, предупредиха учените. Това е преди всичко неговата калоричност, съдържащите се в него кофеин и теобромин, както и добавяните в него захар и мляко.
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/