Ани ЖИРАРДО: Тъжният край на една истинска знаменитост

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ани Сюзан Жирардо се ражда на 25 октомври 1931 г. в Париж. Като дете искала да стане хирург и след завършването на колежа дори започнала да учи за медицинска сестра. Мечтата ѝ за сцената обаче я отвежда през 1952 г. в Парижката консерватория за сценични изкуства.

Първите ѝ роли в киното не са забележителни, но през 1960 г. Жирардо привлича вниманието с ролята си на проститутка във филма на Лукино Висконти „Роко и неговите братя“. Партньори са ѝ Ален Делон и италианският актьор Ренато Салватори, за когото тя се омъжва по-късно и ражда дъщеря Джулия.

През 1977 г. Жирардо печели френската награда „Сезар“ за най-добра женска роля във филма „Доктор Франсоа Гаян“. От началото на 90-те години практически изчезва от екрана.  Актрисата издаде две автобиографични книги. „Винаги ходя на пазар сама, сама правя всичко вкъщи. Никога не съм се чувствала като възгордяла се звезда“, пише тя през 1999 г.

Душата ѝ напуска света на живите на 28 февруари през 2011 година, загубила неравната борба с с болестта на Алцхаймер. За битката с нея разказва документалният филм „Така минава живота“, който Никола Боле снима в течение на няколко месеца.

Световно известната френска актриса е показана във филма с голям такт. Въпреки това виждаме човек, който с всеки изминал ден все по-силно губи паметта си. Тя с голяма мъка разпознава Ален Делон, а Пиер Ришар е абсолютно непознат за нея. „Вие сте знаменита актриса и сте се снимала в 217 филма за 50 години“, припомня ѝ един от нейните помощници. „Не може да бъде, вие сигурно не сте в ред“, отвръща актрисата.

Режисьорът Никола Боле познава Ани Жирардо повече от 20 години и признава, че някои от сцените във филма са били изключително мъчителни за него. Снимките на болната Ани Жирардо са продължили цели осем месеца. Разрешение за тях е дала нейната дъщеря Джулия Салватори.

Резултат с изображение за Annie Suzanne Girardot

Лентата разказва за усилията, полагани от близките на Ани Жирардо, които, общувайки усилено с нея, се опитват да забавят прогресирането на болестта. Те постоянно ѝ показват фотографии на нейни близки и познати, опитват се да я накарат да си спомни техните имена. Карат я да си спомни и епизоди от своята дълга актьорска кариера, но само понякога получават необходимия отговор. Тъжен край за живота на една истинска знаменитост. Важното е, че Ани Жирардо ще остане в сърцата на хората, защото има на какво да ни научи както с ролите си в киното, така и със силата на характера, която е била неин спътник до последния ѝ дъх.

На заглавната снимка: С Ален Делон в кадър от „Роко и неговите братя“

Мануела Георгиева

АRTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Смелостта да си жив – фрагмент от Димитър Подвързачов

"Животът е река пред всекиго от нас. Някой е смел и глупав – хвърля се направо да я премине – и се дави. ...

Жокера 2 ще участва премиерно на филмовия фестивал във Венеция тази есен (видео)

Warner Bros публикува втория официален трейлър на дългоочакваното продължение Joker: Folie à Deux, връщайки Хоакин Финикс като скандалния антигерой от Готъм Сити – Жокера....

Здравка Евтимова на 65: Онзи, който не пише с думи, пише с делата си

Аз смятам, че талантът е нещо като болката. Когато ви боли нещо, не е нужно някой да ви каже: „боли те“, вие усещате. Това...

Бивш полицай открил античен саркофаг на плаж край Варна

МВР обяви в официално съобщение, че бивш полицай е открил на плажа  античен саркофаг с богата релефна украса. "Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на...

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...