Нестихващата страст към Вермеер (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Може би сравнително малко хора в България са чували за творчеството на Ян Вермеер. Но поне всеки е виждал някъде репродукция на неговата картина “Момичето с перлената обеца”. Йоханес Ян или Йохан Вермеер е роден през 1632 г. Той е холандски художник, който се специализира в интериорни сцени от живота на средната класа. Не е бил известен художник приживе, типично провинциален, за някои скучен дори. След смъртта си оставя на съпругата и децата си неизплатени дългове.

Вермеер има само около 35 картини, защото е бил изключително прецизен в рисуването, работел е бавно и с голямо внимание. Почти всички негови творби пресъздават две стаи в дома му в Делфт, показват едни и същи мебели и декорации в различни режими. Често представят едни и същи хора, предимно жени.

Чак през XIX век Вермеер е преоткрит като художник. Репутацията му нараства неимоверно и той е признат като един от най-великите художници на холандския Златен век. И точно тук става много интересно, защото  през тридесетте години на ХХ век пазарът изведнъж се наводнява с картини на Вермеер. Дори най-добрите експерти тогава не се усъмняват в нито една от новопоявилите се произведения, които се харчели твърде добре и на доста високи цени. Колекционерите са обхванати от масово изкушение да имат Вермеер. Да притежаваш негова картина е било признак на светски блясък. Да припомним, че кралица Елизабет също има картина на Вермеер.

Но не всяка приказка завършва с хепиенд. Скоро става ясно, че новата колекция от стария майстор е дело на един изключително талантлив фалшификатор. Той също е холандец, името му е Хан ван Меегерен. Извънредно проницателно решава да се концентрира върху картини на Вермеер, защото гениалният художник е рядкост и всички върли колекционери искат да имат негова творба. Явно фалшификаторът е бил много добър художник, защото успява да заблуди и най-заклетите светила. Самият Хан ван Меегерен признава по време на процеса през 1947 г., че е продал на колекционери и музеи най-малко 7 ментета, смятани за картини от Вермеер. Но те определено са повече.

Единствената картина от Вермеер, собственост на частен колекционер – „Млада жена свири на клавесин“, е продадена на търг в Лондон за рекордната сума от 16,2 млн. британски лири (30 млн. долара) през 2004 г. Платното е купено от неизвестен ценител, който наддава по телефона.

Десетилетия наред картината е смятана за фалшификат. Творбата първо е купена от белгийския търговец и колекционер Фредерик Ролин, който през 1993 г. я представя пред „Сотбис“. Едва след приключване на реставрацията в края на 2003 г. експертите признават, че „Млада жена свири на клавесин“ е нарисувана от Вермеер към 1670 г.

Но историята на Вермеер не спира дотук. Неговите картини стават отправна точка за създаване на романи. Агата Кристи използва творба на Вермеер, за да я забърка в убийство.

Филмът и романът “Момичето с перлената обеца” са създадени въз основа на известната картина на художника. Лентата е номинирана за „Оскар“ за операторско майсторство и най-добри костюми. А холандският композитор Луис Адрисен създава  операта “Писане на Вермеер”.

В крайна сметка художникът става известен няколко века след смъртта си. Умира на днешния ден, 15 декември, през 1675-а. Репродукции на негови картини има в цял свят. Друг е въпросът, че някои колекционери притежават „фалшив“ Вермеер, който изглежда като истински. Страстта към него обаче е жива и днес.

Борис Белев

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не убивайте присмехулника в себе си

На днешния 28 април през 1926 година се ражда едно момиченце, което завинаги ще запише със златни букви името си в историята на литературата....

Цветница е!

Днес православните християни отбелязват деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя. Празникът винаги е в неделята след Лазаровден, една...

Ралф Уолдо Емерсън: Завистта е невежество, подражанието е самоубийство

Емерсън е основоположник на движението трансцедентализъм, чиято идея е, че светът е нещо много повече от това, което човек вижда и възприема. Един от...

Коя е Елиза от музикалното произведение на Бетовен?

Лудвиг ван Бетовен е немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от...

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...