Пет филма на Фелини показва „Киномания“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Фестивалът започва със „Страх“ на Ивайло Христов

През април започва 34-тото издание на „Киномания“. Преди официалното начало на 8-и април по традиция филмовият фестивал ще покаже ретроспекция на голям световен режисьор. Тази година във фокуса е Федерико Фелини.

100 години от рождението на един най-продуктивните творци на киното след Втората световна Федерико Фелини се навършиха през 2020 година. Заради пандемията честването на годишнината в Италия беше отложено за тази година. Автор на 24 филма и носител на „Оскар” за цялостно творчество през 1993 г., Фелини ще „гостува“ на „Киномания“ с пет ленти.

Между 1-ви и 6-и април ще бъдат прожектирани „Казанова“, „Сатирикон“, „Осем и половина“, „Рим“. Също и „Сладък живот“ – с четири номинации за „Оскар“, печелейки статуетката за костюми, и победител на фестивала в Кан, откъдето през 1960 година си тръгна със Златна палма.

Филмите на Фелини ще имат прожекции в „Люмиер” и „Одеон“. Подбрали сме едни от обичаните му филми. Но освен на него ще отдадем почит и на Шон Конъри с „Мъжът, който искаше да бъде крал“, каза пред БНР програматорът на фестивала Владимир Трифонов. Лентата е пародия за двама британски войници, които решават да се представят като крале на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества.

Официалното откриване на „Киномания“ ще бъде в зала 1 на НДК с филма „Страх“ на Ивайло Христов. Той е сниман преди пандемията, а темата за бежанците е само основа на разказа:

Нарича се „Страх“ заради страха, който ни пречи да контактуваме нормално с другия, с непознатия. Страхът от себе си, от това да се влюбиш, за оня страх да кажеш това, което мислиш, за оня страх вътре в нас, който ни пречи да бъдем самите себе си“, разказа Христов за предаването „Хоризонт до обед“.

Киномания ще продължи до 22-ри април.

Източник: БНР

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...