Кристофър Уокън на 74

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Актьорът, който не отказва роли, днес празнува рожедн ден

Той има фобия от бързото шофиране и ненавижда държането за ръка. Гледа да вкара танцов елемент във всеки персонаж, който му се налага да играе. Още го помним като главен герой в клипа към песента на Fatboy Slim „Weapon of Choice“. Да, това е Кристофър Уокън, който днес навършва 74.

Резултат с изображение за christopher walken

Артист от малък

Прочутият американски филмов и театрален актьор с истинско име Роналд Уокън е роден на 31 март през 1943 г. в Куинс, Ню Йорк. Любителите на киното навярно свързват името му най-вече със страхотните му превъплъщения в „Ловецът на елени“ на Майкъл Чимино, „Кралят на Ню Йорк“ на Абел Ферара, „Мъртвата зона“ на Дейвид Кроненбърг, „Хвани ме, ако можеш“ на Стивън Спилбърг, „Истински романс“ на Тони Скот, „Криминале“ на Куентин Тарантино и др. Многократно е номиниран и награждаван с престижни отличия, най-главното сред които е „Оскар“-ът му за поддържаща роля в „Ловецът на елени“. Получавал е и награда за най-добро комедийно превъплъщение (American Comedy Award) в тв-сериала „Saturday Night Live“ (1975).

На сцената изпълнява главни роли в постановки по някои от най-известните пиеси на Шекспир като „Хамлет“, „Макбет“, „Ромео и Жулиета“, „Кориолан“ и др. През 1995 година, написва и изиграва главната роля в пиесата за Елвис Пресли – „Him“ („Него“).

От дете навлиза в шоубизнеса. Едва 11-годишен редовно участва в сериала „The wonderful John Acton“ и дори паралелло се появява на Бродуей в комедийно шоу.

Резултат с изображение за christopher walken The Anderson Tapes

Дебютира в киното през 1969 г., когато се снима в независимата продукция на Робърт Франк „Аз и моя брат“. През 1971 г. играе във филма на Сидни Лъмет „The Anderson Tapes“, а след още две години започва системно да се появява на големия екран до пет-шест пъти в годината, за да може днес да е сред актьорите с рекорден брой роли в киното и телевизията – общо 122.

През своята дълга кариера никога не е проявявал особена придирчивост към това в какви филми ще се снима и според собствените му думи, „не съм отказал нито една от предложените ми роли“. Това от една страна допринася за създаването на впечатлявяща галерия от харизматични персонажи (независимо дали главни или второстепенни) във филми като „Кучетата на войната“, „Ловецът на елени“, „Кралят на Ню Йорк“, а от друга – става причина да свърже името си и с гръмки провали като филма „Трудна свалка“ (Gigli, 2003).

Резултат с изображение за christopher walken Gigli

Зарадва ни и с участието си в два стойностни филма, като „Седемте психопати“ на Мартин Макдона и „Закъснял квартет“ (A Late Quartet) на Ярон Зилберман, посветен на драматичната история на световноизвестен струнен квартет, празнуващ своя 25-ти юбилей на фона на изострянето на сериозното заболяване на един от музикантите. Кристофър Уокън споделя в различни интервюта по повод филма, че се гордее със своето изпълнение в него. Той играе виолончелист, страдащ от болестта на Паркинсон.

„В моята кариера съм играл много злодеи и негодяи и ги обичам всичките, но сега все повече предпочитам добрите, талантливи герои. Ето защо Питър Мичъл (главният персонаж в „Закъснял квартет“ – бел. моя) е ролята, към която се стремих и над която се старах, може би както никога преди“ – споделя той.

Важно е да се знае, че в детството си Кристофър Уокън се е занимавал много упорито не само с танци (има немалко участия в мюзикъли), но и със свирене на пиано и на китара. Незабравим е неговият виртуозен танц в знаменития клип „Fatboy Slim – Weapon Of Choice ft. Bootsy Collins“, създаден през 2001 г.

Но колкото е безразсъден и непоследователен при избора си на роли в киното (особено в ранните години от своята кариера), толкова консервативен (в добрия смисъл на думата) е Кристофър Уокън в личния си живот. Например все още живее с жената (Georgianne), в която се влюбва още съвсем млад. Заедно са вече повече от 50 години, а през януари се навършиха 47-години от сватбата им. И макар че нямат деца, ако се вярва на неговите думи – все още се обичат и са щастливи заедно.

Актьорът ни изненада приятно и с комедийния късометражен филм „Да готвиш с Кристофър Уокън“ (Cooking with Christopher Walken). Твърди, че не е лоша идеята да участва и в кулинарно шоу по телевизията, но само при условие, че всичко в него бъде спонтанно и импровизирано, така както е във филма.

Свързано изображение

„Няма нужда да се преструвам, за да изглеждам зъл. Правя филми, които никой не гледа. Снимал съм филми, които дори аз самият никога не съм гледал“, споделя за себе си Уокън.

Заглавна снимка: Qantas News Room; източник: drugotokino.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....