Художничка, вдъхновена от Женския пазар, Детройт и Мексико, открива изложба

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Младата българо-американска художничка Десислава Терзиева открива днес самостоятелна изложба под наслов „между другото“ (с малка буква) в Sarieva/Gallery в София. Изложбата е вдъхновена и от мястото, на което се намира галерията: Десислава ще включи в нея предмети, избрани от Женския пазар, който е в непосредствена близост. Вернисажът за откриването ще бъде от 18.00 до 20.00 ч.

Експозицията е в рамките на сътрудничеството между Sarieva/Gallery и DOT Sofia за представяне на вече изявени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда. Именно колекционерството е тематичният акцент, който обединява всички събития на галерията през месец юни.

От години Веселина Сариева работи за изграждането на устойчива колекционерска среда у нас и подчертава нейното значение за съвременното изкуство. А фактът, че произведения на Десислава Терзиева са част от художествената колекция на DOT Sofia, насочва вниманието към творчеството на младата художничка, което е и повод за поканата да направи нова изложба в България.

Десислава Терзиева e родена през 1989 г. в София, но емигрира в Детройт. Има бакалавърска степен по политически науки от Oakland University и магистърска степен по скулптура от Cranbrook Academy of Art. След като се дипломира, започва нейното номадско живеене между Детройт, София и Мексико. Това повлиява на художествения процес и използваните материали.

За първата си изложба със Sarieva/Gallery „между другото“ художничката няма да подготвя предварително произведенията, а ще ги създаде на място в София. За разлика от артистите, които в продължение на месеци работят в студио върху една творба и след това я поставят публично, Десислава променя начина си на работа заради живота в три държави. В София например тя ще носи материали от Мексико и Детройт, а при пристигането си ще се сдобие с всичко, което ѝ е необходимо, от квартала и Женския пазар.

Десислава Терзиева създава колажи, живопис, скулптура, инсталации, пърформанси, представя творбите си в галерии, публични пространства и независими организации. Творчеството ѝ е по същество гранично, то използва лек артистичен език, за да се ангажира със сериозни социални теми.

Изложбата „между другото“ представя хибридни обекти, които живеят между минало и настояще, вкоренени в културните традиции и ежедневните наблюдения от градските улици. Използваните от авторката материали са битови предмети, извадени от контекста, подсказващи любопитство и страст за опознаване на другия, желание за събиране на различни неща, научаване и съставяне на истории, разходки по колоритния Женски пазар на София и типичните mercados в Мексико.

„Аз съм като гъба – попивам материали и визуално вдъхновение отвсякъде, където отивам. В продължение на големи периоди от време изследвам фините разлики и универсалните прилики между места, култури, хора. И когато дойде моментът, изстисквам всичко от себе си. Този начин на работа, въпреки че се случва бързо, е преднамерен и  интуитивен. Резултатите са едновременно забавни и сантиментални, леки, но и дълбоки“, споделя Десислава Терзиева.

За заглавие на изложбата тя е избрала характерен и труднопреводим български израз: от една страна „между другото“ се използва в смисъла на нещо, което се случва сред други неща, от друга обаче той е синоним на „впрочем“, т.е. на нещо, което прекъсва другите неща. Тези нюанси, макар и близки, могат да променят значително смисъла, смята авторката. В българския бит този израз се използват неутрално, без негативизъм. В контекста на изложбата на Десислава Терзиева той характеризира южняшко-балканската народопсихология и вкоренената в недоимъка креативност. Художничката препраща към начина на направа на нещата на Балканите, начина на работа и дори – начина, по който е направила собствената си изложба.

Изложбата „между другото“ ще продължи до 14 юли.

Заглавна снимка: Данила Илюшченко

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....

Спомен за актьора-усмивка Димитър Манчев

„Ако не съм весел, какъв артист ще бъда!”. Така казваше приживе актьорът Димитър Манчев – една от емблемите на столичния Сатиричен театър, роден на...