ДИНЯТА – свежата наслада за летните жеги

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

С какво е полезен сладкият плод

Най-популярната разновидност на този плод  са големите дини с овално-удължена форма и пъстро-зелена кора. Цветът на вътрешността им варира от белезникав до тъмно червен. Има сортове без семки и такива, които са жълти на цвят отвътре.

Липсва единно становище по въпроса, коя диня е по-сладка: червената или жълтата. Опитайте ги и решете сами.

Може би малцина от вас знаят, че динята има родствена връзка с с краставиците, тиквите и тиквичките?  Всички те принадлежат към семейство Тиквови. Затова динята се явява отчасти плод и отчасти зеленчук (в края на краищата тя е сладко растение, което произвежда и семена).  А и кората ѝ е напълно годна за консумация.

КАК ДА Я ИЗБИРАТЕ

Няма сигурен признак, дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче или помолете предварително да ви я срежат.

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте динята на стайна температура до 1 седмица.

Резултат с изображение за динята

УПОТРЕБА

Яжте я на резени като пресен плод.

Използвайте я за приготвяне на плодови салати.

Пасирайте я, за да приготвите тропически напитки.

Издълбайте вътрешността и използвайте кората, за да сервирате плодова салата.

Семките можете да опечете, а корите – да консервирате.

Резултат с изображение за динята

ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Динята е без мазнини, наситени мазнини и холестерол, с ниско съдържание на натрий, добър източник на витамин А, с високо съдържание на витамин С.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Хидратация. Съдържанието на вода в динята е цели 92%!

Консумацията на диня предпазва от ракови образования заради съдържащия се в плода ликопен.

Ликопенът е мощен каротеноиден антиоксидант, който придава на плодовете и зеленчуците розов или червен цвят. Най-често се свързва с домата, но всъщност динята го превъзхожда по съдържание на ликопен.

Може да подобри здравето на сърцето.

Бори се с възпалителните процеси и оксидативния стрес (натрупване на свободни радикали в организма).

Може да предотврати дегенерация н макулата. 

Резултат с изображение за динята

Дегенерацията на макулата, свързана с възрастта, е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 60 години в развитите страни.

Може да облекчи болките в мускулите. Цитрулинът (вид минокиселина) може да намали болезнеността на мускулите.

Съдържащите се в динята витамин А и витамин С са важни за здравето на кожата и косата.

Подобрява храносмилането. Динята съдържа много вода и малко количество фибри – и двете са важни за добро храносмилане.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...