Как да спрем да бъдем нещастни

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Или петте техники за борба с негативни мисли на Кехоу

Нашите мисли несъмнено са могъща сила, която обуславя начина, по който интерпретираме света, но не бива да забравяме, че съзнателната част на нашия ум е  малка част от айсберга, подаващ се над водата. По-голямата му част е невидима за съзнанието и често ни изпраща послания от дъното на душата ни чрез сънищата, интуицията и предчувствията. Важно е да разберем, че умът, както казва Джон Кехоу, е чудесен слуга, но ужасен господар.

Ние сме призвани да бъдем негов властелин. Ако искаме да управляваме реалността си, трябва да „опитомим“ мислите си. Да осъзнаем, че голяма част от тях са плод на лош навик, който подобно на фотокопираща машина, не спира да бълва свои  копия и да зарива съзнанието ни с негативни  мисловни модели. Именно те създават реалността ни такава, каквато я познаваме. Когато погледнем  по този начин на съзнателната част от нашия ум, неизбежно разбираме, че интерпретацията на събитията в живота ни е въпрос на избор.

В крайна сметка всичко случващо се с нас и добро и лошо е просто поредица от факти, които са част от пътят ни, но не и самият път. От знака, с който бележим едно събитие, зависи и значението, което ще му отдадем, а оттам и влиянието му върху нас. В наша власт е да сме благодарни за всичко, случващо се в живота ни, защото то е наше творение. Всяка красива и вдъхновяваща картина, песен, стих или среща, всяка радост в живота ни е плод на нашите мисли. Няма нищо случайно. По същия начин всяка болка и тъга е резултат на нашата оценка за събитията. Важно е да разберем, че всяко страдание носи урок, от който имаме нужда. Ние сме негови създатели. Благодарността ни помага да осъзнаем ролята си на творец в живота.

Прошката е най-голямата  ни добродетел, която обаче трябва да отглеждаме и възпитаваме с воля и любов към себе си. Тя е тъмничарят, който държи ключът на собствения ни затвор. Давайки прошка на другите, ние даваме свобода на твореца в нас. Освобождаваме се от оковите на навика и управляваме реалността си чрез нашите мисли, намерения и действия.

Резултат с изображение за john kehoe

Джон Кехоу предлага пет отделни и независими една от друга  техники за борба с негативните мисли.

Техника “Отрязване”

Чрез тази техника, в мига, в който осъзнаем, че в съзнанието ни се е загнездила негативна мисъл, я изхвърляме от ума си. Кехоу съветва да не спориме с нея, да не я анализирате и да не се съпротивлявате срещу й. Просто я отрязваме и местим фокуса на вниманието си върху друга, съвършено различна мисъл. А ключът, подчертава авторът, е да го направите в мига, в който усетите негативната мисъл. 

Техника “Поставяне на етикет”

В момента, в който осъзнаем, че през съзнанието ни преминава негативна мисъл й слагаме етикет: „Това е просто една негативна мисъл!” Кехоу подчертава, че негативните мисли могат да ни повлияят, само ако реагирате спрямо тях. В минутата, в която започнем да се тревожим, то значи сме попаднали в капана й. Но осъзнавайки, че негативната мисъл има власт над нас, само когато реагираме спрямо нея, можем да изберем, да не реагираме. Поставяме й етикет и насочваме вниманието си върху друга мисъл.

“Преувеличаване” на негативните мисли до степен на абсурдност

Тази техника изисква преувеличаване на мисълта до абсурдност и нелепост, която да доведе до комичност на разигравания сценарий. Кехоу дава следният пример с търговски представител:  „Няма да продам нищо повече днес. Даже няма да се изненадам, ако при посещението си в следващата компания, в момента, в който отворя вратата, хората започнат да ме заливат с кофи с вода, а след това ще пуснат питбули и немски овчарки, ще бъда нахапан и мокър, а след това ще изскочи голяма механична боксова ръкавица и ще ме фрасне в лицето. А всички ще наскачат по бюрата си и ще издигнат този огромен банер, на който ще пише: „Глупако, защо дойде тук? Никога няма да направиш още една продажба!” Кехоу съветва да продължаваме в този дух, докато не се разсмеем над мисълта, а когато това стане, ще сме отнели цялата й сила.

Противопоставяне на негативната мисъл с точно противоположна на нея

Тази техника предполага противопоставяне на негативната мисъл с положителната  й алтернатива. Кехоу напомня, че в даден момент ние мислим само за едно нещо, не за няколко едновременно. Може да ни се струва, че имаме много мисли наведнъж, но в действителност пораждаме мисъл след мисъл. Когато премахнем негативната мисъл и поставим на нейно място противоположна нейна алтернатива, отнемаме силата й.

Използване на утвърждения срещу негативната мисъл

Утвържденията са изключително ефикасни, особено за настоятелно появяващите се негативни мисли, такива, които ни преследват с години. Кехоу съветва, когато отново се появи въпросната негативна мисъл, спокойно да й съобщим, че „отсега нататък, всеки път когато се появи, ще я посрещате с двеминутни утвърждения, чиито смисъл е точно обратен на това, което тя твърди.” Авторът обещава, че ако спазваме обещанието си и с постоянство и упоритост атакуваме негативната мисъл всеки път щом се появи, в рамките на няколко дни тя ще престане да ви преследва.

Тези техники представляват пет инструмента за борба с негативни модели, които задържат развитието ни. Макар и много ефективни те не могат да ни спестят всички болки и страдания, както много вярват. Те само разчистват вредоносните мисли, които като бурени задушават умовете ни и не ни позволяват да видим цялата картина. А нейните художници сме само и единствено ние.

Източник: marketking.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...