Понеделник, 11 Септември 2017 | Начинът на живот

Изследването е на датски учени, опровергали ролята на кофеина

Кафето може да допринесе за понижен риск от развитие на диабет тип 2, но само ако е нефилтрирано, пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от датско изследване.

При предишни проучвания е установено, че консумацията на три до четири чашки кафе дневно понижава с 25 процента риска от диабет тип 2, в сравнение с пиенето само на една.

Специалистите са смятали, че благоприятният ефект се дължи на кофеина.

Резултат с изображение за coffee

Авторите на настоящото проучване от университета на Орхус обаче опровергават това схващане, тъй като са установили, че безкофеиновото кафе има същия ефект. Датските специалисти са установили в изследване с мишки, че недостатъчно добре изученото съединение кафестол е "виновник" за благоприятното въздействие със способността си да стимулира клетъчните функции и инсулиновата чувствителност.

Откритието може да доведе до разработването на нови медикаменти за лечение или предпазване от диабет.

Специалистите напомнят, че целулозните филтри за прецеждане улавят кафестола, поради което е препоръчително кафето да се пие нефилтрирано, за да се запази полезната съставка.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017