Петък, 15 Септември 2017 | Начинът на живот

Пренебрегваният от българите зеленчук е изключително полезен

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, използван още от Хипократ за лечение на редица заболявания. Но заедно с това той е един от най-пренебрегваните от българите, въпреки че е сред храните с изключително значение за поддържането на здравето.

Сега е сезонът на червеното цвекло и то може да се намери в изобилие на пазара.

Похапвайки червено цвекло, любителите на здравословното хранене се зареждат с минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк. То е богато на йод и има впечатляващото количество фибри.

Безценен източник на здраве и сила. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.

Резултат с изображение за червено цвекло

Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.

Смесен с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. Намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.     

Източник: dariknews.bg

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017