Тук и сега е най-доброто време. Не мечтай за по-добро ~ Шри ЧИНМОЙ

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Преди шест години двама българи – Андрей Стефанов и Цветан Цеков-Шопан, станаха герои в ултрамаратони в Ню Йорк. Андрей Стефанов финишира втори на 10-дневния пробег „Себенадминаване” на 1000 км (622 мили), а Шопан се класира шести в 6-дневната надпревара на 640 км (400 мили), при това едва година след тежко счупване на крака.

Постиженията на двамата млади мъже накараха всички медии да пишат и говорят за тях. А любопитството нарасна още повече, когато се оказа, че за 23-годишния студент по фармация Андрей Стефанов това е първи голям маратон в живота и че успява да пробяга 52 км повече от необходимите 1000. Обяснението му беше просто: „Следвам напътствията на учителя Шри Чинмой. Това е себенадминаване.”

Ииндийският мистик, музикант, художник, писател и духовен учител Шри Чинмой си отива на днешния ден – 11 октомври, през 2007 г. Именно в негова чест „Шри Чинмой Маратон тийм” организира ултрамаратоните в Ню Йорк.

Кой все пак е той? Индусът Шри Чинмой Кумар Гош е роден на 27 август 1931 г. като най-малкото от седемте деца на Йогамая и Шаши Кумар Гош. Остава кръгъл сирак и 12-годишен постъпва в ашрама на Шри Ауробиндо, общност, близо до Пондичери, Южна Индия. Там прекарва 20 години, като практикува версия на интегрална йога (медитация, литературно творчество, физически упражнения и работа за общността в търсене на себе си, на освобождение и единство с всевишния дух).

През 1964 г. с помощта на благодетели се преселва в Ню Йорк, където известно време работи в индийското консулство и издава списание за мистика. През целия си живот служи на хармонията и единството между хората, между различните култури. Предава тази идея чрез своето изкуство, спорт и хуманитарна дейност, чрез медитации и молитви.

В основата на философията на Шри Чинмой е идеята за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Той вярва, че дългите бягания са път към трансцеденталното. Твърди, че е написал 13 000 песни и 1120 книги, че е създал 5 милиона рисунки на птици, носещи послания за мир, и че е вдигнал 7000 паунда (3175 кг) с една ръка.

Нелсън Мандела го нарича „гласът на разума, в който трябва да се вслушваме”. А, когато за пръв път чува песен на Шри Чинмой, легендарният композитор и диригент Ленард Бърнстейн казва: „Каква сила има в музиката на този човек! Невероятно е. Моят музикален дух е много, много дълбоко впечатлен.”

През 1996 г. организацията на индийския духовен учител в САЩ поставя плоча на Статуята на Свободата с призив за световен мир. Тогава името на Шри Чинмой става популярно по целия свят и с организирните от него спортни маратони „Peace Run” („Бягане за мир”). В някои обществени среди обаче плочата на Статуята на Свободата е обявена за „посегателството” и тя е премахната. Мнозина оспорват и неговото учение, някои дори го обявяват за бизнес, но посланията му за мир и толерантност, идеята му за „себенадминаване” продължава да вълнува хиляди хора по света.

По повод годишнината от кончината на Шри Чинмой предлагаме избрани негови мисли и прозрения:

„Можете да дадете само това, което имате. Можете да получите само толкова, колкото сте дали.”

„Падането не е провал. Провал е желанието да останеш да живееш там, където си паднал.”

„Позволи на всяка грешка да ти даде велик урок: всеки залез е начало на много-много ярък и голям изгрев…”

„Ако някога се осмелиш да се сражаваш с омразата, знай, че единственото оръжие срещу нея е любовта.”

„Вчера бях умен, исках да променя света. Днес съм мъдър и затова променям себе си.”

„Тук и сега е най-доброто време. Не мечтай за по-добро.”

„Не се бави. Ако се бавиш, няма да стигнеш целта. Този, който чака, не може да преуспее.”

„Една-единствена усмивка

мигновено увеличава

красотата на Вселената.”

„Първо се убеди, че знаеш истината, преди да говориш на другите за нея.”

„Трябва да вярваш в себе си дори тогава, когато целият свят се съмнява в теб.”

„Когато силата на любовта
замени любовта към силата,
човекът ще има ново име: Бог.”

„Музиката е универсалният език. Не е нужно да учим някакъв специален език, за да общуваме с другите, ако можем да свирим музиката на душата. Душевната музика е най-близко до медитацията, тя носи красотата и аромата на тишината, посланието на по-висшите вътрешни светове.”

„Онова, което умира, всъщност не умира.
Ние не го виждаме
и затова
и се струва, че е мъртво.
Смъртта е само още един бряг
на морето на Реалността.
Смъртта е само още един път
към Брега на Божията Реалност.”

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Картинката, която дълбоко в себе си съдържа надежда

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. За съжаление България се нарежда на едно от последните места в света по свобода на...

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...