Бил ГЕЙТС: Не се сравнявайте с никого – обиждате себе си!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес милиардерът празнува своя 63-ти рожден ден

Да си на 63, да притежаваш 100 милиарда долара и да завещаеш всичко, което си натрупал през живота си, за благотворителност… това вероятно го могат само хора като Бил Гейтс. Американският предприемач е роден на днешния ден – 28 октомври, през 1955 г. и все още му е рано да мисли „за края”. Вместо това само преди година дни публично заяви, че след смъртта му, спечелените от него милиарди ще отидат в полза на добри каузи, а не на трите му деца.

Основателят на „Microsoft” обясни решението си така: „Не е в полза на децата да разполагат с огромно богатство, оставено им в наследство. Подобно нещо би превърнало в гротеска всичко, което ще постигнат със собствени усилия, създавайки си собствен път в живота.” И добави, че наследниците му много добре разбират, защо след смъртта си татко няма да им остави нито цент; че се гордеят с неговото решение да помогне на най-бедните в света, като даде цялото си състояние за благотворителни и хуманитарни каузи.

Все пак Бил Гейтс не е толкова коравосърдечен, колкото би се сторило на някого. Той предпочита вместо да остави на децата си попечителски фондове с милиарди долари, да инвестира в тяхното образование и да се погрижи те да получат добри перспективи, които да ги изстрелят напред в избраните от тях професии. 62-годишният Гейтс и 53-годишната му съпруга Мелинда имат две дъщери – 21-годишната Дженифър и 15-годишната Фийби, и един син – 18-годишният Рори.

Соред aгeнция Вlооmbеrg нaй-бoгaтият чoвeĸ в cвeтa в момента e тoлĸoвa бoгaт, ĸoлĸoтo ниĸoгa нe e бил дoceгa. Вместо обаче да живее като римски император, Бил Гейтс непрекъснато е на вълната на най-актуалните събития в света. А всичко е започнало от момчешката му любов към компютрите, от далновидността на неговите родители, които успяват да му дадат правилното образование, и от изключителната работоспособност и предприемчивост на Бил.

Когато докосвате днес компютъра си или се ровите из интернет, най-вероятно се докосвате до… Гейтст. Най-известните продукти на неговата компания са Microsoft Windows, пакетът Microsoft Office, уеб браузърът Internet Explorer, търсачката Bing, видео-конзолите Xbox и др. Програмист, изобретател и филантроп, през последните 20 години Бил Гейтс, съпругата му и тяхната фондация са дарили над 25 милиарда долара за благотворителни каузи като подобряване на здравеопазването и подпомагане на най-бедните райони в света.

Резултат с изображение за bill gates

Ето правилата, на които подчинява живота и бизнеса си Бил Гейтс:

1. „Успехът е лош учител. Той съблазнява умните хора да си мислят, че не могат да загубят.”
Без значение колко сте успели в момента, трябва да останете смирени. Успехът е също толкова мимолетен, колкото самият живот и може да бъде загубен само за един миг. Нищо не е постоянно и единствената константа е промяната. Не забравяйте, че успехът ще промени вашия живот, но не бива да му позволявате да променя вашата същност. Уважавайте всеки, с когото се срещате и не забравяйте да давате. Не позволявайте на успеха да ви заслепи, защото тогава провалът ще бъде дори още по-болезнен.

2. „Не се сравнявайте с никого в този свят… Ако действате по този начин, значи обиждате себе си.“
Всеки човек е уникален. Намерете вашата красота и вашия талант, които могат и да са различни от тези на другите. Запомнете, че възприемането на успеха в крайна сметка е нещо субективно. Измерете вашия успех спрямо това доколко добре живеете, следвайки собствените си ценности, а не спрямо живота на другите. Не се отчайвайте, когато не получавате всичко в желаните срокове. Понякога трябва да тръгнете по няколко грешни пътя, преди да намерите правилния.

3. „Вашите най-недоволни клиенти са най-големият ви учител.”
Един бизнес може да научи много от недоволните клиенти. В случай, че много хора не харесват дадено нещо, това е явен знак, че има спешна нужда от промяна. Същото важи и за личния живот – можете да научите много от критиката на най-близките ви хора.

4. „Бъдете мили със зубърите. Има шанс някой ден да работите за тях.”
Популярността е капризно понятие, което се променя от много фактори, включително и възрастта. Най-отбягваният в училището може да се превърне в най-преуспелия от целия клас. Всички хора заслужават уважение, защото никога не знаете в каква ситуация ще се озовете с тях някой ден. Животът е дълъг и сложен, с много обрати. Посадете семената на добротата още в началото, за да се радвате на резултатите след време.

5. „Животът не е справедлив – свикнете с него.”
Животът не е само слънце и рози. Човек се проваля постоянно. Голяма част от нещата, които се случват с вас, всъщност са извън вашия контрол. Много пъти това ще ви разочарова и дори вбесява. Единственото, което можете да направите обаче, е да приемете несправедливостите на живота. Приемете както доброто, така и лошото. Намерете баланса във вселената и не забравяйте, че няма светлина без тъмнина.

И още нещо, казано от основателя на Microsoft: „Технологиите са просто инструмент. В случаите, когато събирате децата да работят заедно и ги мотивирате, учителят е най – важен! (…) Всички ние се нуждаем от хора, които да ни дават обратна връзка. Това е начинът, по който се подобряваме.” Един гениален програмист знае най-добре цената и на компютъра, и на човека.“

Борис Белев

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Други гласове, други стаи…

Да си писател, който си пада по представителите на същия пол, съвсем не е необичайно. Всеки от хората на изкуството има своите „странности“. Животът...

Шарън Стоун: Ако някой ми предложи важна роля, ще я приема. Но това няма да се случи…

"Щях да съм още по-ценна, ако бях мъртва." Това констатира Шарън Стоун в интервю пред "Гардиън". Тя има предвид, че картините на мъртвите художници...

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...