Св. Трифон! Колкото капки, толкоз коли грозде!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес почитаме пазителя на лозята

Православният свят празнува Трифон Зарезан по стар стил. По нов стил празникът се отбелязва на 1 февруари. Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

За първи път Денят на лозаря започва да се чества официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Денят е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Резултат с изображение за свети трифон

Рецепта за „зарезанска“ пита: необходими продукти – 1/2 кг брашно, 1 чаена лъжичка сол и 1 ч.л. мая. В по-широк и дълбок съд се поставя брашното, а в него се прави трапче, в което се слагат солта и маята. Трапчето се пълни с хладка вода и се чака 5-10мин докато се разтворят. Добавя се по малко на етапи още хладка вода и се месва непрекъснато с едната ръка (обърква се брашното с водата), а с другата – се добавя водата. Ако сте прекалили с водата – добавете по малко брашънце. Ако не е меко тестото – добавете мъничко вода. Тайната на замесването е – да се добавя по малко вода и да се меси непрекъснато, следейки за консистенцията на тестото (трябва да остане меко). След като се замеси (прави се в съда в който сме почнали с брашното) тестото се покрива и оставя да втаса (около 3-4 часа – докато започне да образува шупли). Междувременно, може да го понамесим 2-3 пъти по за 1-2 мин. Колкото повече се меси тестото, толкова по гладко става и толкова по-хубава е питата. Накрая, тестото се намесва и се оформя пита, която се оставя за 30 мин пак да втаса. Питата се изпича и след като е готова, се завива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...