Защо да похапваме ягоди

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

За ползите на плода, който лекува меланхолия

Тя е един наистина уникален плод. Не само че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ на романтиката и любовта. И не само че е много вкусна и сочна, а и е достатъчно хранителна и полезна. Можете да си я “позволите” в твърде много разновидности – да си направите прекрасно сладко или торта, изтънчен коктейл дори. Можете да я замразите напълно успешно и да си похапвате от нея и през дългата зима. И все пак – тя е царицата на пролетните плодове. Едно от първите наистина невероятни ухания, които ни омагьосват след студените зимни месеци. Казват, че този плод успешно ще “излекува” меланхолията ви. Някои я посочват като най-силният афродизиак. А християнството ни я представя като символ на праведността и смиреността. На вашето внимание – госпожица Ягода – нима има някой, който да не и е почитател?

Резултат с изображение за strawberry

От древността до наши дни

Днес се култивират навсякъде. И са един от най-обичаните плодове. А това съвсем не е случайно, тъй като историята им е дълга. Семена от тях са намерени още в обиталищата на хората от каменната ера. Първият ягодов пай пък бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. Древните римляни са ги боготворели не само поради лечебните им свойства. За тях този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.

Това изящно червено “сърце” принадлежи към семейство Розоцветни и е единственият плод в света със семена, намиращи се от външната страна на обвивката ( броят им върху един плод е приблизително 200). Изключително лесно се адаптира към различни климатични условия. Първите, “престрашили се” да я отглеждат били французите още през 14 век. Те, обаче “произвеждали” сравнително дребните диви ягоди, докато през 17 век не започнало масовото отглеждане на американската едроплодна ягода. Официално в България “старт” на ягодовата култура се дава от един чех на име В. Стрибърни, който бил учител в земеделско училище у нас. През 1889 година той внася няколко корена от различни сортове градински ягоди. Към днешна дата съществуват над 500 сорта. Преди около година британците ни представиха най-новият особено интересен сорт с бял цвят и вкус на ананас. Иначе най-големият производител на ягоди в света си остават САЩ- само в Калифорния всяка година се отглеждат около 23 000 акра.

За ягодата като козметично средство се заговорило още по времето на Наполеон, когато прочутата от двора му мадам Талиен поддържала красотата си, къпейки се в сок от прясно изцедени ягоди. За една “баня” тя използвала около 15 килограма.

На нас обаче не ни е нужно такова количество, за да си набавим едни от най-ценните вещества, съдържащи се в този плод. Затова нека видим какво влиза в състава на 100 грама от тези ароматни червени сърца.

Ягодите са най-полезни, когато се консумират сурови – в натурален вид. Необходими са само шест-седем ягоди дневно на вашето дете, за да му набавите препоръчителната доза от витамин C. Известно е още, че са изключително освежаващи и “безвредни” (в разумно количество) дори при спазване на диета. В 100 грама от плода ще намерите около 4, 7 грама захари (два пъти по-малко в сравнение с портокалите и кивито) и около 90 % вода. Калорийната им стойност е 30 на 100 грама. Богати са както на минерални вещества, така и на витамин С, каротин и витамин Е. Но нека видим какви са стойностите им.

Калий- 153 мг

Калций- 25 мг

Фосфор- 23 мг

Магнезий- 13 мг

Натрий- 2 мг

Още- желязо, флуор, хлор, манган, мед

Витамин C- 56 мг

Витамин B3 (ниацин)- 0,38 mg

Още- B1, B2, B5, B9, K

Резултат с изображение за strawberry

Здравословни ползи

Ежедневният им прием доказано укрепва имунната система и успешно се бори с грипните вируси.

Да продължим с калия – калиевите соли подобряват сърдечната дейност и отделянето на излишните течности от организма.

Комбинацията на витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от кръвоизливи.

Калият в тандем с магнезия са средство за понижаване на кръвното налягане.

Ползите от витамин C в ягодите не свършват до тук- борят се с пролетната умора и ревматизма, увеличават възстановителните сили на организма след боледуване.

Съдържащите се в тях фруктоза и глюкоза много бързо се разлагат в организма, от което следва, че ягодите не повишават нивото на холестерола и не причиняват затлъстяване.

В състава им влизат и лимонената, салициловата и ябълчената киселина, които подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането.

Пектиновите им съставки подпомагат работата на ленивите черва.

Фолиевата киселина в тях пък помага при зачеване, бременност и анемия, намалява депресията.

Витамините и органичните киселини блокират атаките на свободните радикали и подмладяват организма, подобряват паметта.

Антиоксидантите като витамин C, флавоноидите и фенолите в значителна степен помагат да се избегне възникването на заболявания, свързани с зрението- сухота в очите, конюнктивити и други инфекции.

Ягодите са препоръчвани и като лек при язвена болест и проблеми с бъбреците.

Съдържащите се фолат, антоцианин, кемпферол са малка част от ягодовите флавоноиди, притежаващи и чудесни противоракови свойства.

Имат благоприятно действие върху кожата и косата- ексфолират кожата и придават блясък на косъма. Ще срещнете безброй различни маски с тяхно участие. Успешно се борят дори с акнето.

Да не забравяме и, че ефикасно избелват зъбите.

Резултат с изображение за strawberry

Противопоказания

Общо взето не съществуват особени рискове при консумацията им. На първо място трябва да отбележим сърбежите и уртикариите, до които могат да доведат. Поради това не се препоръчват на хора, склонни към алергии. Особено внимателна трябва да е “употребата” им при малки деца. Друго по-малко известно тяхно действие е, че ако се консумират в твърде голямо количество, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Съхранение

Новите сортове ягоди са значително по-издръжливи и не се повреждат, когато се транспортират на по- големи разстояния. Има, обаче едно много важно правило при съхранението им. Ако желаете да ги запазите свежи за повече от ден, в никакъв случай не ги мийте преди да ги поставите в хладилника. Ако вече сте ги измили, ги посипете със захар. Задължително ги покрийте с капак, защото имат свойството да поглъщат миризмите от хладилника.

Ами…какво по-хубаво от това, освен да се радваме на великолепен вкус и да знаем, че той работи в полза на здравето ни! А и сякаш наистина няма по-романтичен и страстно изглеждащ плод. И в това няма нищо случайно- съществува суеверие, според което, ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги. Колко хубаво, нали!

Източник: hera.bg

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...