Четвъртък, 22 Ноември 2018 | Начинът на живот

Добромир Банев за малките жестове, които ни правят големи хора

Той е от онези старци, които в повечето случаи отминаваме незабелязано. Осемдесет-осемдесет и пет годишен. Обут е с плетени обувки в студения дъжд. Само локвите са му приятели.

Непридирчив е към времето. За него то отдавна няма значение.

Възпитано моли за една цигара, превит на две в студения ноемврийски следобед. Гледа ме с очи, от които струи нежност. В погледа му няма тъга, няма умора, няма упреци.

В треперещата си ръка стиска 20 стотинки, които ми подава, защото е научен, че всичко в този живот има цена. Иска да си плати за цигарата. Не е свикнал да бъде длъжник някому.

Докато го наблюдавам, животът му сякаш минава на забавен каданс. Този стар мъж се е влюбвал, обичал е, трудил се е. Вероятно има деца, които са вглъбени в оцеляването си. Вероятно няма деца и съществува в самота, която изпълва сърцето му със спомени. Често хубавите спомени от младостта са най-добрият ни придружител.

Достойнството, което се чете в очите му, отрезвява.

Хората на трамвайната спирка се чудят какво си говорим. Гледат ни с любопитството на котки. Те не знаят, че мълчейки, ние споделяме личните си истории. Те не помнят, че не е необходимо да изразходиш безплатните си минути по телефона, за да има какво да кажеш в действителност.

Живеем във време, когато средствата за комуникиране помежду ни стават повече, но думите губят значение.

Често мълчанието с друг опиянява. Самотата, с която разполага този възрастен мъж, е завидна. Малцина са избрани да я притежават. Самодостатъчност, която те кара някак да се смалиш, да изчезнеш за миг от гръбнака на сивия булевард, обещаващ следващия трамвай…

Животът е изпитание. Някои го приемат твърде сериозно, други посрещат и изпращат дните му с ентусиазма на дете. Всичко е в нашите ръце.

Малките жестове ни правят големи хора.

Трамваят идва. Аз потеглям по пътя към дома, докато силуетът на едно остаряло момче се отдалечава все повече и повече. Още виждам очите му. Още дълго ще ги помня.

Добромир Банев

Следвайте авторската страница на писателя във фейсбук, като кликнете ТУК:

Заглавна снимка: Валентин Иванов-sValio

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017