Света Анна е покровителка на майчинството – вярвания и ритуали

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината

Света Анна е майката на Богородица и бабата на Иисус Христос. Тя е считана за покровителка на девойките, на бременните жени и на вдовиците. Почитта към нея датира още от 6 век, а народът нарича денят на света Анна – Анино въведение, Анино зачатие или Света Ана Каталина.

В светото писание четем за бездетството на Йоаким и Анна. Те живели в Назарет, били почитани, заможни, щедри и милосърдни хора. Имали си мъка – нямали деца. Веднъж Йоаким искал да принесе жертва в храма, но първосвещеникът му отказал – нямал деца и не бил достоен за богоприношение. Нажален и огорчен, смятайки, че греховете му са причина за бездетството, Йоаким се отдал на 40-дневен пост и молитва в пустинята. Неговата жена Анна също не преставала да се моли на Бога да я дари с рожба. Дала обет да обрече първото си чедо на Бога. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й съобщил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасениет. Тя ще роди момиче с името Мария и заради нея ще бъдат благословени всички земни родове. Зарадвана, Анна обещала веднага, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Така на 9 декември Анна заченала.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков за аниното зачатие е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854 г.

Резултат с изображение за света анна

Народни вярвания

Денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, счита се че вече започваме да вървим към пролетта, а денят расте.

Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, когато е денят на зимното слънцестоене).

На този ден жените приготвят гозби от жито и царевица и ги раздават, за да растат посевите и да дават урожай. На този ден се вярва, че има силно магическо влияние и всички магии, направени на него се сбъдват. Затова жените пръскат добитъка и нивите със светена вода и смес от мас, въглен и чесън, за да ги предпазят от зли магии. Девойки се събират в домовете, за да бранят посевите от маги и вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни.

Според поверията, в нощта на Анинден, магьосниците свалят и „издояват“ луната, превърната в шарена крава, затова пред всяка врата се събира купчина говежди тор и се пали, за да изгони пушекът злите демони надалеч.

В някои краища на страната се прави ритуално въвеждане в дома на прасе. Прасето рие напред, което се приема знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.

Резултат с изображение за света анна

Ритуали

На този ден бременните не бива да вършат домакинска работа, майките – също, за да не се разболеят децата. Не бива и да се боядисват дрехи, нито да се работи с вълна, за да се раждат живи агънца. Света Анна е и празник на самодивите, затова не е добре мъжете да скитат навън, за да не бъдат изкусени от тези прекрасни, но и опасни същества.

Това е и един от дните в годината, в които е знаково какъв човек ще прекрачи пръв прага на дома. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна. Неомъжените момичета вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба. Ако пък кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад.      

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Уединението с книгите е по-добро от общуването с глупаци

23 април е Световен ден на четенето. Началото на празника се поставя от ЮНЕСКО през 1996 година. В Каталуния се чества като Ден на...

„Звярът“ на филмовия бизнес Джак Никълсън празнува рожден ден

Джак Никълсън се ражда на 22 април 1937 година. Наричан е “звяр” във филмовия бизнес заради изключително силните си, агресивни и насищащи екрана артистични...

Наградите „Рицар на книгата“: обявяване на краткия списък с номинации

Асоциация "Българска книга" с гордост обявява краткия списък с номинациите за наградата "Рицар на книгата" за 2024 година. Церемонията по награждаването е кулминацията на...

За всяка самота си има утре

ЗА ВСЯКА САМОТА СИ ИМА УТРЕ от Мария Лалева Понеже не обичам да мълча, усмихвам се и плаша със въпроси, не пий на екс със мойта самота. Надпивала е...

Гледаме безплатно ново българско кино от 1 до 13 май

От 1 до 13 май зрителите в столицата отново ще имат възможност да видят безплатно изчерпателен избор от най-новото българско кино, съобщават от СБФД....