Сряда, 15 Май 2019 | Начинът на живот

Следват го знаме, герб, историческа памет, държавност и религия

Българският език е на първо място сред останалите символи на националната ни идентичност - знаме, герб, историческа памет, държавност и религия. Книжовният ни език ги изпреварва с 93 процента, според анкетираните 1000 души по проекта "Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния български книжовен език като фактор при кодификацията на нормите му". Това съобщи ръководителят на проекта доц. Руска Станчева от Института за български език /ИБЕ/ "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН на кръгла маса по актуални въпроси от съвременния български език, организирана в рамките на Международната годишна конференция на ИБЕ-БАН.

За днешните българи най-важната функция на българския книжовен език е свързана с това, че той помага за запазването на националната ни идентичност, като по този начин са отговорили 87,2 процента от анкетираните. На второ място е комуникативната функция на българския език, посочена от 85,9 на сто от запитаните, информира доц. Станчева.

Тя каза, че проектът се изпълнява със средства от Фонда "Научни изследвания", като се изследват нагласите на българите към писмената форма на книжовния български език. Досега не е правено такова изследване, отбеляза доц. Станчева. Тя добави, че успешно е приключил първият етап от проекта, който продължава.

За нас, езиковедите, е важно в каква степен анкетираните оценяват важността за познаването на правилата на книжовния език, като почти 69 процента от запитаните са казали, че това е изключително важно, каза доц. Станчева. Тя добави, че само 2 процента са отговорили, че "изобщо не е важно" да се познават книжовните правила на езика ни.

На въпроса "Какъв е българският език?", 82 на сто от анкетираните заявяват, че българският език е богат, а само 1,10 на сто смятат, че езикът ни е беден.

Директорът на Института за български език проф. Светла Коева откри Осмата конференция, в която участват 120 учени от България, Европа, Северна Америка и Азия. Те обсъждат най-новите научни постижения на Института за български език и световните тенденции в езикознанието.

Институтът за български език не е само един от първосъздадените в БАН, но е и пръв по значение за българската нация, каза акад. Михаил Виденов. Той отбеляза, че завинаги в историята на българското езикознание ще останат крупните колективни трудове на ИБЕ-БАН. Сред тях са българският диалектен атлас и многотомният речник на българския език.

Заглавна снимка: Троянски манастир

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017