Во’ – италианското градче, което победи коронавируса

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Масовото тестване се очертава като най-сигурен начин за справяне с COVID – 19

Има място в Италия, където коронавирусът вече е победен. Името му е Во’ – малко градче в северната провинция Падуа, на около 70 км от Венеция. На 21 февруари то внезапно стана световноизвестно с първия смъртен случай в страната от Covid-19. Почина пенсионерът Адриано Тревизан.

Здравното министерство определя Во’ като огнище на зараза и градчето е поставено под карантина на 23 февруари. Ден по-късно го огражда „железен“ кордон и никой не може да влиза, нито да излиза оттам. Храни и лекарства пристигат само след разрешение на властите в Падуа. Нищо друго не може да се внесе.

Стратегията за справяне с разпространението на вируса? Карантина и тестване – обобщава Алесио Турета, 30-годишен общински съветник и собственик на пивоварна, пред EUobserver.

Градчето прилага подобен на южнокорейския модел, макар и с по-малко технологии, и към 29 февруари 97% от населението му вече е тествано. Нищо подобно не е правено до този момент в Италия: 800 проби само за ден. В края на първия масов скрининг 3% се оказват положителни за Covid-19 и те са поставени под задължителна домашна карантина. По-тежките случаи са незабавно настанени в болница. На останалите вкъщи се звъни по няколко пъти дневно на домашния телефон, за да е сигурно, че не излизат, за да се провери състоянието и температурата им.

Въпреки резултатите от тестовете, не само положителните за коронавирус остават вкъщи и излизат само да пазаруват храна или лекарства. Това е препоръчано на всички. Стратегията проработва. Когато са направени нови тестове между 6-и и 8 март, само 1% от населението е позитивно за Covid-19. Към 23 март разпространението на заразата е спряно, няма новозаразени.

Не всички са щастливи от приложената стратегия.

Когато тестваха целия град, събраха на едно място много хора и нямаше необходимото разстояние за безопасност между тях. Аз все още не разбирам как вирусът достигна град, който е толкова отдалечен като нашия„, казва жител, предпочел анонимност.

Но като цяло е безспорно, че моделът на Во’ е успешен. Както и на други места, първоначално хората реагират с притеснение, но съдейки по интервютата на EUobserver, изглежда всеки положил усилия да изпълни своята част за спазване на мерките.

Съпругата на кмета Карла Сантолин, която е собственичка на аптека, и синът ѝ идват от Виченца – където живеят – във Во’, за да помогнат. „Болницата, в която жителите на Во’ обичайно постъпват, беше затворена; лекарите бяха под карантина. Дни наред хората идваха не само за лекарства, а много по-често – за да разберат какво се случва, да питат за новости, да бъдат изслушани. Беше абсолютно необходимо (аптеката) да остане отворена и във връзка с хората, за да им се помогне„.

Сега госпожа Сантолин е убедена, че моделът е проработил и резултатите са изключителни.

В момента, след 14-дневно затваряне за света, в градчето с 3 300 жители няма нито един заразен. Нито един.

А според италиански вирусолози моделът на Во’, който комбинира строга карантина с масови тестове, за да се открият носителите на вируса е пътят, по който може да се спре разпространението му – поне в по-малките градски центрове.

А Турета е горд със съгражданите си. „Имаше голяма осъзнатост. Всеки разбра ситуацията и и постъпваше според нея“, казва той.

Източник: Offnews.bg; Снимка: Снимка EU Observer

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Антистатик“ събира авангарда на родните хореографи (видео)

От 16 до 19 май на различни места в София ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа (БТП) на Международния фестивал за съвременен танц...

Ал Пачино на 84: Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето

Сицилианец по произход, роден в Бронкс 25 април, 1940, и израснал в Манхатън, Ал Пачино е истинска легенда и професионалист на място в света...

Открит ли е гробът на гръцкия философ Платон?

Папируси от римския град Херкулан разкриха местоположението на гроба на гръцкия философ Платон. Това твърди Грациано Раноча, папиролог от университета в Пиза, предаде Arkeonews....

Петя Дубарова – момичето, подарило любовта си на всички

Само дни преди да избере смъртта на 7 септември 1979 г. Петя Дубарова записва в дневника си: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи...

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...