Татяна Лолова чете от „Чудна лятна нощ“ на Яна Борисова (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Известни актьори четат съвременни български автори“ продължава да ни радва онлайн

Татяна Лолова е една от най-обичаните български актриси. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. По покана на Арт театър „Катя Костова“ Duende е изиграно в най-големите немски градове.

В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Татяна Лолова.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199. Член е на Съюза на българските филмови дейци. Написва автобиографичната книга „1/2 живот“. Наскоро голямата актриса Татяна Лолова представи и втората си книга „Дневници и делници“ под редакцията на журналиста Георги Тошев.

Яна Борисова завършва история на изкуството. Пише пиеси, книги, разкази и филмови сценарии. Най-известните ѝ драматургични текстове са „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“.

По покана на „Арт театър“ – Берлин постановките „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“ са изиграни на сцените на най-големите градове в Германия.

„Известни актьори четат съвременни български автори“ е свързващо звено между публиката на Арт театър „Катя Костова“ и българските творци. Можете да гледате следващите издания всяка неделя от 18 часа ТУК.

Приятно гледане!

Заглавна снимка: Личен архив

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...