ЧЕРЕШИТЕ | 10 причини да ги обожаваме

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вижте за какво са полезни плодовете, възпяти от Пабло Неруда

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите“. Тази мисъл на великия Пабло Неруда не е просто част от стихотворение, а в голяма степен доказва колко важен е този плод в ежедневието ни.

Черешите подобряват апетита, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. А в древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока пък са ги ценили, защото се усвояват много добре от организма.

Резултат с изображение за cherry

Защо трябва да се отнасяме с любов към черешите:

Богати са на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини – се нормализира съсирването на кръвта. Оказват и общо укрепващо действие на организма.

Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо.

Те са полезни още при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.

Резултат с изображение за cherry

Черешите помагат при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който се пие, докато е горещ.

В тях се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено “лека” за задстомашната жлеза. Благодарение на това са полезни за хората със захарен диабет.

Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

Активизират работата на бъбреците.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...

„Антистатик“ събира авангарда на родните хореографи (видео)

От 16 до 19 май на различни места в София ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа (БТП) на Международния фестивал за съвременен танц...

Ал Пачино на 84: Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето

Сицилианец по произход, роден в Бронкс 25 април, 1940, и израснал в Манхатън, Ал Пачино е истинска легенда и професионалист на място в света...

Открит ли е гробът на гръцкия философ Платон?

Папируси от римския град Херкулан разкриха местоположението на гроба на гръцкия философ Платон. Това твърди Грациано Раноча, папиролог от университета в Пиза, предаде Arkeonews....

Петя Дубарова – момичето, подарило любовта си на всички

Само дни преди да избере смъртта на 7 септември 1979 г. Петя Дубарова записва в дневника си: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи...