На 90 Чък Бери избра да си тръгне… (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Голямата рок легенда напусна света на живите кротко и тихо в дома си

На 90-годишна възраст почина американският музикант Чък Бери. Музикантът загубил съзнание в дома си в щата Мисури, а малко по-късно починал.

Роденият през 1926 година певец и китарист Чък Бери е смятан за един от най-влиятелните изпълнители в историята на рока.

През 1986 година той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена според списание „Ролинг стоун“, където му бе отредено петото място. Той е също носител на наградата „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

Резултат с изображение за Charles Edward Berry

Самият Мик Джагър написа в профила си в Туитър: „Толкова съм тъжен да чуя за смъртта на Чък Бери. Искам да му благодаря за вдъхновяващата музика, която ни даде“.

Музикантът, чието пълно име е Чарлз Едуард Бери, е един от пионерите на рокендрола. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери е съчетание от влиянията му от ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика.

Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка.“ Той оказва голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън.

Първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказва огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания.

Резултат с изображение за Charles Edward Berry

Според редица критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика. „Той е нейният най-голям автор на песни, главния оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители“, гласи една от оценките за него.

Според сайта на Залата на славата на рокендрола, „въпреки че е невъзможно отделен човек да бъде посочен за изобретател на рокендрола, Чък Бери е този, който в по-голяма степен от всеки друг събира в едно всичките му съществени елементи“. Къб Коуда пише: „От всичките ранни рокендрол изпълнители, никой не е по-важен за развитието на тази музика от Чък Бери. Той е нейният най-голям автор на песни, главния оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители“.

Заглавна снимка – US News & World Report

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пътят е самият живот

Години наред търсих Бог, взирайки се в небето - мечтаех да раста духовно и да се сливам още повече с Божественото, имаше моменти, в...

Стана ясна причината за тайната визита на Джон Малкович в София

Днес приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и...

Алберт Айнщайн: Не вярвам на думичката „ние“!

Алберт Айнщайн е роден в Улм, Германия, на 14 март 1879 година. На 15-годишна възраст напуска училище, тъй като не харесва дисциплината и зубраческата...

В Ню Йорк 353 балерини танцуваха за световен рекорд (видео)

Стотици млади балерини с бели пачки и прибрани коси се събраха в сряда в нюйоркския хотел "Плаза", за да подобрят световния рекорд за едновременно...

Марсел Паньол: Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа какъв си

Той е първият представител на Седмото изкуство, който през 1946 г. е приет за член на Френската академия. На българският читател е известен преди всичко...