Да спасим Скаптопара! Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Пуснаха петиция в защита на археологическите разкопки, които могат да бъдат погребани под асфалта на АМ „Струма“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към всички отговорни институции за вземане на решение по компетентност за запазване и възстановяване на мястото, където е открит архeологически обект по трасето на АМ Струма, финансирано от ЕС по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., ЛОТ 3.1. между с. Зелен Дол и с. Покровник в община Благоевград.

Снимка на Даниел Руменов Димов.

При проучвателни археологически разкопки през 2016 г. по трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, археолози от Българска академия на науките (БАН) с ръководител доц. Здравко Димитров, се натъкват на тракийско селище простиращо се на 120 декара. В близост на около 1 километър от селището в кв. Грамада, гр. Благоевград през миналия век е намерана плоча с надпис Скаптопара, която кара археолозите да търсят доказателства, че това селище е тракийският град Скаптопара.

През 2018 г. археолозите продължават разкопките и откриват множество жилищни, производствени и административни сгради, баня, една гробница и погребални камери. Населеното място е разполагало с улична мрежа, канализация и водопровод. Най-забележителни и ценни за световното културно историческото наследство в това селище са гробницата, банята и черквата.

Снимка на Emil Kostadinov.

Черквата датира от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е през 30-те, 40-те години IV век в период непосредствено след приемане на християнството от Римската империя след Църковния канонотворчески събор в Сердика (дн. София), свикан в 342 г. като II-ри Вселенски от императорите Констанс и Констанций II. Черквата, открита в тракийското селище, е с еднотипна архитектура със запазените до днес сградите и останки от черкви, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея.

Измежду артефактите, открити от археолозите, има древни монети, керамични съдове и други. В погребалните камери на селището са открити и 57 човешки скелета.

Снимка на Emil Kostadinov.

Към момента Агенция „Пътна инфраструктура“ е дала срок за изпълнение на археолозите от НАИМ-БАН за „спасителни археологически проучвания“ до началото на месец юли. След като завършат работа в определения срок, магистралата ще продължи по планираното трасе и така архитекртурно и историческото наследство ще бъде унищожено в разрез с ЕВРОПЕЙСКАTA КОНВЕНЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО, в която се пледира, че археологическото наследство има първостепенно значение за опознаването на историята на човечеството, източник за европейската колективна памет и средство за исторически и научни изследвания. България я е ратифицирала със закон, приет от 36-о народно събрание на 1 април 1993 г.

Резултат с изображение за скаптопара струма

Запазването на гореописаното ще даде възможност Община Благоевград да изпълни със съдаржание приетите от нея планови документи за развитие, ще развие своята икономика и конкурентноспособност, а това да даде тласък за развитието на региона и увеличаване на брутния вътрешен продукт, като с това ще се изпълнят целите и задачите от ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД 2014 – 2020 г., ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД 2014 – 2020 г, РЕГИОНАЛЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ЮГОЗАПАДЕН РАЙОН ЗА ПЕРИОДА 2014-2020г. и НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ: БЪЛГАРИЯ 2020.

Обръщаме се към вас с апел да не позволите да се унищожи това световно, културно-историческо наследство и да остане достояние не само на нас българите, а на Европа и света.

От Фейсбук Група „Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград“

Петицията можете да подпишете, като натиснете ТУК.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Антистатик“ събира авангарда на родните хореографи (видео)

От 16 до 19 май на различни места в София ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа (БТП) на Международния фестивал за съвременен танц...

Ал Пачино на 84: Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето

Сицилианец по произход, роден в Бронкс 25 април, 1940, и израснал в Манхатън, Ал Пачино е истинска легенда и професионалист на място в света...

Открит ли е гробът на гръцкия философ Платон?

Папируси от римския град Херкулан разкриха местоположението на гроба на гръцкия философ Платон. Това твърди Грациано Раноча, папиролог от университета в Пиза, предаде Arkeonews....

Петя Дубарова – момичето, подарило любовта си на всички

Само дни преди да избере смъртта на 7 септември 1979 г. Петя Дубарова записва в дневника си: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи...

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...