Музикаутор със специална финансова подкрепа за млади автори

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Организацията стартира кампания срещу унизителната ситуация за авторите да се отказват от правата си

Над 30 000 лева ще раздаде за първи път тази година Музикаутор от своя Културен фонд специално за проекти на млади автори. За индивидуални проекти през Сесия 2018 г. ще бъдат отпуснати общо 154 000 лева, като крайният срок за кандидатстване е 3 юли 2018 г. Това беше обявено на пресконференция днес, 18 юни 2018 г., в офиса на Музикаутор, организирана по повод стимулите, които дава Културният фонд за развитието на българската музика.

„Трябва да се обръщаме към историята, за да виждаме значението от това, което сме направили“, подчерта председателят на Музикаутор Ясен Козев, който коментира, че преди 26 години организацията е започнала от едно бюро и един компютър.

Изпълнителният директор Иван Димитров коментира, че днес Музикаутор е фактор, като становището на организацията бе потърсено и от законодателния орган по повод предложенията за въвеждане на квота за българска музика в медиите. Музикаутор подкрепя тази идея предвид широко разпространената практика в Европа. По отношение на Културния фонд Иван Димитров подчерта, че през годините той се модернизира и става все по-рефлективен.

За последните четири сесии на Културния фонд Музикаутор е стимулирал българското творчество с близо 750 000 лв., като е подкрепил над 230 проекта на български автори. Деян Каменов – Дидо от Д2, изброи някои от тях: Стефан Вълдобрев за албума „10 и ½“, Остава за албума „Океан“, Живко Петров за албума „After4“, Вида Пиронкова за нейни песни, сред които „Гълъбо“, която бе оценена изключително високо от слушателите на БГ Радио, както и много други проекти от най-различни жанрове, включително симфонична и фолклорна музика.

„На фона на това, много често творците са поставени в унизителната ситуация да се откажат от авторските си права и да се лишат от собствените си доходи“, изтъкна Стоян Михалев – заместник-председател на Музикаутор.

Ползвателите явно се възползват от по-слабата позиция, в която се намират авторите, и им предлагат да подпишат декларация за отказ от права, ако искат да участват в концерт, конкурс, да ги излъчат по телевизията, радиото или да участват в друго мероприятие.

Резултат с изображение за microphone

Такъв пример е конкурсът на БНР за нова българска поп и рок песен „Пролет“, но също и при взаимоотношенията с ползватели като BOX TV, радио Зорана, BG Music Company (сега Еврохолидей Къмпании 88 ЕООД) за турнето „Вечните песни на България“ и много други. „На практика нарушителите искат авторите да кредитират тази порочна практика“, изрази възмущението си Стоян Михалев и подчерта, че по този начин се руши и без това крехкият в България модел на авторското право. „В същото време авторските права са белег на цивилизационното, обществено и демократично развитие“, подчерта още той.

Ето защо Музикаутор стартира кампания, насочена към членовете за негативните ефекти от отказа от права. Организацията реализира и превантивни мерки в тази посока, включително чрез занижаване на оценката на проекти на автори, кандидатствали по Културния фонд, но които са отстъпвали правата си.

„Музикаутор ще учреди грамота и награда за своя 3000-ен член, който в близко време ще се регистрира в дружеството“, съобщи в заключение Ясен Козев, като допълни, че развитието на българската музика и творчество минава през защита на авторските права.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Петя Дубарова – момичето, подарило любовта си на всички

Само дни преди да избере смъртта на 7 септември 1979 г. Петя Дубарова записва в дневника си: „Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи...

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...