Куба – социализъм, но с частна собственост и еднополови бракове

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Островната страна приема нова Конституция

Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост в страната, ще отвори врата за еднополови бракове. Тя вече си поставя за цел не изграждането на комунизъм, а на социализъм, разкриват хора от висшия управленски ешелон пред Ройтерс.

Пред информационната агенция председателят на кубинския парламент Естебан Лазо заяви, че премахването на идеята за изграждане на комунистическо общество, за сметка на изграждане на социализъм, рефлектира върху промяната във времената след краха на Съветския съюз, но не означава отмятане от идеите на комунистическата партия.

Свързано изображение

Промените в основния закон от 1976 г., предприети от заменилия Раул Кастро президент Мигел Диас-Канел, ще проправят път пред замислените от него реформи.

В черновата на документа се предвижда държавният глава вече да не оглавява Министерския съвет и Държавния съвет. Създава се постът министър-председател.

Встъпващият в длъжност президент не трябва да е на по-малко от 60 години. Мандатите му ще са ограничени.

Новата конституция ще установи по-ясно статута на множеството малки бизнеси в страната, като признае частната собственост.

Свързано изображение

В черновата ѝ дефиницията за брака вече е „съюз между двама души“, а не между мъж и жена. Така се отваря врата към приемането на закон за еднополовите бракове. Този текст е предложен от дъщерята на Раул Кастро – Мариела Кастро. Той остава лидер на комунистическата партия, както и ръководител на комисията, отговаряща за конституционните реформи.

Предстои гласуването на конституцията от депутатите и на референдум от гражданите, планиран в края на годината. След това законодателят трябва да я одобри окончателно.

Резултат с изображение за cuba couple

Вчера кубинският парламент одобри състава на новия кабинет, предложен от Мигел Диас-Канел. Постовете си запазват повечето от министрите на Раул Кастро, с изключение на отговарящия за икономическите реформи. На него Марино Мурильо, отговорен за постепенното въвеждане на частната инициатива в социалистическото стопанство през последните години, ще бъде заменен от Алехандро Хил. Вицепрезиденти остават участниците в Кубинската революция – 86-годишният Рамиро Валдес, 76-годишният Улисес дел Торо и 81-годишният Рикардо Руис.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Картинката, която дълбоко в себе си съдържа надежда

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. За съжаление България се нарежда на едно от последните места в света по свобода на...

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...