Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Изработването на един макет отнема на Цветанка Георгиева от 2-3 дни до цял месец

Първия си макет Цветанка Георгиева прави едва 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните ѝ къщи ще надхвърли 300.

Идеята да се занимавам професионално с макети на къщи се роди преди 10-тина години, когато се завърнах окончателно в България – спомня си тя. – Целият ми живот е свързан с изкуство, при цял род занаятчии няма как да е иначе. В Германия рисувах картини, в Турция също, но накрая ми омръзна животът навън. Първата къща, която направих, подарих на детската градина, където учеше дъщеря ми. Много я харесаха и оттам нещата тръгнаха в професионална посока. Минала съм през доста професии, обаче в един момент си казах: чакай, имаш занаят в ръцете, прави това, което обичаш и което можеш, то ти е дадено! И в един момент спрях да бягам от това, което ми е начертано.

Отначало Цветанка използва най-вече природни материали – картон, дърво, камък, но после минава на по-професионален вариант – комбинация със строителни материали, в зависимост от ефекта, който се търси. От най-малките къщички с големина 17х20 см до най-големите, надвишаващи метър, всички те грабват с очарованието си и пленяват с точността и детайлността на изработката.

Архитектурните макети се правят в мащаб, за да е 1:1 с оригинала, и точно от там идват и размерите, защото колкото е по-голямо, толкова по-детайлно се получава – обяснява Цветанка Георгиева. – Някои искат някоя стара къща на баба им и дядо им, която вече я няма, но описват какво представлява, правя скици, показвам и ако е това, което искат, им я правя. Друг път ми пращат снимки на тяхна къща и я изработвам по снимка. Но когато творя нещо авторско, лично, се водя само от това да ме грабне. Отварям Интернет или снимки, които съм правила, когато сме обикаляли България, и която предизвика по-силна емоция – нея се опитвам да пресъздам, някой път е същата, някой път с авторска добавка. Зависи много от емоцията.

Изработването на един макет отнема от 2-3 дни до цял месец. „Повечето къщи са предназначени за украса на градината или са във вид на пана, затова са затворени, но има и такива, които са с подвижен покрив и дори подвижни етажи, а вътре са обзаведени с интериор в старовремски стил”, – допълва Цветанка Георгиева.

Претворявала е в макети архитектурни и други забележителности, по-съвременни луксозни къщи с басейни и, разбира се, възрожденски къщи. Най-нестандартният модел е на Часовниковата кула в Трявна – с осветление, с моста и реката под нея, с размери 150х80 см. А този, който още не направила, е Замъкът на ветровете в Равадиново.

Откъде черпи вдъхновение за своите разнообразни и неповторими макети с дворчета, дървета, цветя, тъкани черги и предмети от бита?

Най-вече от музиката – усмихва се майсторката. – Просто намирам музика, която вибрира на една честота с настроението, с емоцията ми в момента, пускам си я, вглъбявам се в нея и работя. Една изработка, без да вложиш всичко от себе си, просто си остава гол предмет, без излъчване. Трябва да вложиш максимума. Това е един вид да пресъздадеш енергията в материален вид. Аз поне така си го обяснявам. Защото доста често изобщо не мисля какво правя, самата емоция ме води. В България нещата не стават лесно, трябва да вложиш доста от себе си, за да потръгнат нанякъде. Но пък ако всичко е лесно, не е интересно!

Източник и снимки: БНР

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...

Мигел де Сервантес: Любовта може да бъде надмината само от летенето

На днешния ден, 23 април, през 1616 година видимия свят напускат трима велики автори – Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. Съвпадение или не,...