Изминалото десетилетие е най-горещото в историята на Земята

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Няколко учени предупредиха, че следващите години могат да бъдат дори по-горещи

Изминалото десетилетие е най-горещото в историята на Земята, като е приключило с втората най-жарка година в историята на измерванията, съобщи БТА като се позова на световните информационни агенции.

Данните бяха обявени от Световната метеорологична организация и две водещи агенции в САЩ – НАСА и Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

Средната температура в света през второто десетилетие на 21-и век е била 14,7 градуса по Целзий. Това е с 0,8 градуса по Целзий повече от средната температура за 20-и век и с 0,2 градуса над средната температура от предходното десетилетие, което е най-горещото досега. Това обяви Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

В изминалото десетилетие са 8 от 10-те най-горещи години в историята, другите две са 2005 г. и 1998 г.

Измерванията на температурите се правят от 140 години.

Дърво, Поле, Спокоен, Спокоен Сцена, Красив, Облаци

Пет други глобални екипа изследователи, които наблюдават температурата на повърхността на Земята, се съгласяват с оценката на НАСА и Националното управление по изследване на океаните и атмосферата, че 2019 г. е втората най-гореща година, откакто се води статистика. Измерванията въз основа на спътникови данни се колебаят в оценката за 2019 г. между най-горещата и третата най-гореща година.

Няколко учени предупредиха, че следващите години могат да бъдат дори по-горещи.

Слънце, Залез, Небе, Облак, Червено

Ако си мислите, че това сте го чували и преди, бъдете сигурни, че още нищо не сме видели. Така ще е отчасти всяка следваща година, докато стабилизираме парниковите газове от изгарянето на въглища, нефт и газ“, каза Гавин Шмид, директор на института „Годар“ за космически изследвания в НАСА.

Той добави, че Земята сега е с около 1,2 градуса по Целзий по-топла в сравнение с началото на индустриалната епоха. През 2015 г. световните лидери определиха цел да не се допусне затопляне с над 1,5 градуса от нивата на възхода на промишленото производство. Според Шмид тази цел няма как да бъде постигната, имайки предвид последните данни.

2020 г. има ужасяващо климатично начало и се страхувам какво ни очаква до края на годината„, каза климатологът от Технологичния институт на Джорджия Ким Коб.

Учените смятат, че данните за десетилетието са по-показателни, отколкото измерванията година за година, където влияят естествени вариации като Ел Ниньо и периодичното затопляне на Тихия океан например.

Снимки: Pixabay

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...