Ален Делон след смъртта на Белмондо: Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Напълно разбит съм“, признава по телевизията Делон

Ален Делон не можа да сдържи емоциите си, когато научи за смъртта днес на друга легенда на френското кино – Жан-Пол Белмондо.

„Напълно разбит съм“, каза с треперещ глас по телевизията той, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.

„Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно“, добави 85-годишният актьор.

Jean-Paul Belmondo sur Alain Delon : "c'était des disputes d'amoureux, on  était de grands copains de cinéma"
Жан-Пол Белмондо и Ален Делон, снимка: Еurope 1

Жан-Пол Белмондо и Ален Делон често са били представяни погрешно като съперници, отбелязва АФП. Всъщност двамата колоси на френското кино са играли заедно в няколко филма, сред които „Борсалино“ от 1970 г.

От семейството на Жан-Пол Белмондо потвърдиха, че той е починал вчера в дома си в Париж, „заобиколен от своите близки“.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на легендарния актьор.

„Той завинаги ще си остане Великолепният (б. ред.: по аналогия с едноименния френски филм от 1973 г. с участието на актьора). Жан-Пол Белмондо бе национално съкровище“, написа Макрон в Туитър.

Руският режисьор Никита Михалков също отдаде дължимото на Жан-Пол Белмондо.

„Той още приживе стана легенда, отваряйки нова страница в историята на кинематографа“, каза за починалия днес френски актьор 75-годишният Михалков, цитиран от ТАСС.

Жан-Пол Белмондо „бе забележителен актьор, цяла епоха, легенда. Той отвори нова страница след (филма от 1960 г.) „До последен дъх“ на (режисьора Жан-Люк) Годар“, коментира Михалков пред журналисти.

Сред водещите теми днес за европейските издания е кончината на Жан-Пол Белмондо.

Напусна ни Великолепния, изиграл роли в над 80 филма, известен с образите си на герои, които са повече майтапчии, отколкото непобедими, отбелязва в. „Фигаро“. Изданието припомня и култови реплики на филмови герои, пресъздани от Белмондо.

Jean-Luc Godard directing Jean-Paul Belmondo in Pierrot le fou, 1965 | Jean  luc godard, Film inspiration, Movie director
Белмондо и Годар, снимка: Pinterest

„Ако не обичате морето, ако не обичате планината, ако не обичате града, тогава се разкарайте“, казва героят му във филма „До последен дъх“ на Жан-Люк Годар.

„Когато 130-килограмовите типове казват нещо, 60-килограмовите ги слушат“, казва персонажът му от филма „100 000 долара на слънце“ на Анри Верньой.

„Знаете ли каква е разликата между глупака и крадеца? Крадецът понякога си почива“, заявява персонажът му в „Гиньоло“ на Жорж Лотнер, „Най-добрият начин да накараш всички да вярват, че знаеш всичко, е никога да не изглеждаш изненадан“, казва пък героят му в лентата „Пътят на едно разглезено дете“ на Клод Льолуш.

Светът на културата и на политиката отдаде почит на Белмондо, пише в. „Монд“. Изданието припомня, че вчера изказвания по повод кончината на Белмондо са направили френският президент Еманюел Макрон, предшественикът му Франсоа Оланд, крайнодясната френска лидерка Марин Льо Пен, италианската кинодива Клаудия Кардинале, колегата на Белмондо – Ален Делон, ръководството на фестивалите в Кан и Венеция и много други звезди на киното и театъра.

Bild zu Jean-Paul Belmondo - Cartouche, der Bandit : Bild Claudia Cardinale,  Jean-Paul Belmondo - FILMSTARTS.de
Клаудия Кардинале и Белмондо, снимка: filmstarts

Клаудия Кардинале нарече Белмондо „въплъщение на жизнеността“, а Ален Делон каза, че е напълно съкрушен от кончината на колегата си, който е донякъде част от неговия собствен живот, тъй като двамата са започнали кариерата си по едно и също време.

Сянката на Белмондо бе надвиснала в положителния смисъл на думата над френското кино и театър в продължение на около 50 години. Белмондо беше творец с малко награди, но обожаван от публиката, подчертава „Либерасион“.

„Икона на френското кино“, „Едно от най-разпознаваемите лица на френското кино“ – така в. „Кориере дела сера“ описва Белмондо и допълва, че сега цяла Франция е в траур.

„Индипендънт“ припомня, че чарът на Белмондо е толкова голям, че когато преди 10 години той се е завърнал на кинофестивала в Кан, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Вместо това кинофеновете са продължили да гледат на него като на същата привлекателна фигура на френското кино.

Актьорът с неподражаемо изражение, който превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои, обобщава „Гардиън“.

Заглавна снимка: Twitter – Ален Делон и Жан-Пол Белмондо във филма „Борсалино“ от 1970 г.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...