Вторник, 28 Септември 2021 | Новините

В Харманли се проведоха традиционните Национални литературни празници

Камелия Кондова е носител на Националната награда "Изворът на Белоногата" за 2021 г. Това съобщиха от Община Харманли, организатор на традиционните Национални литературни празници.

Журито на 22-рото издание на “Изворът на Белоногата” Харманли 2021 присъди престижното отличие за цялостно творчество и принос в българската литература “Изворът на Белоногата” на Камелия Кондова. Наградата бе връчена от кмета на Община Харманли Мария Киркова.

Поетичната вечер, състояла се в Културен център Харманли, бе открита и водена от харманлийския поет Георги Николов. В традиционното литературно четене се включиха поетите Иван Есенски, Нико Стоянов, Росица Станева, Ели Видева, Георги Николов, Светлана Николова, Рада Асенова.

Тазгодишният лауреат Камелия Кондова е онази прекрасна българска поетеса, която написа и продължава да създава най-светлите и най-тежките стихове в съвременната българска поезия.

Родена в гр. Добрич, завършила езикова гимназия в родния си град. Висше образование получава във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност българска филология. Работи като радиожурналист в Добрич. Член е на Съюза на българските писатели от 1997 г.

Автор е на стихосбирките: “Повод за живот”, “Не и милост”, “Как се обича художник”, “Тепърва ще се уча на живот”, „Бай Георги има тъжни рамене“, "Неделята, която беше в понеделник". Отличавана е с голямата награда на Националния конкурс “Петя Дубарова”, с голямата награда на Националния конкурс “Веселин Ханчев” (двукратно), с първа награда на в. “Литературен глас” – Стара Загора, с първа награда от Националния конкурс “Петър Алипиев” (2003), носител на приза на Националната литературна награда „Дора Габе“ (2018) и др.

Авторката прочете няколко от своите стихове, с които развълнува публиката и заслужено получи аплодисменти след всеки прочит.

РОДОПИ

Такава планина не е за всеки.

По-мъдра е от мен, и по-зелена.

Протягам се и ставам на пътека –

да минат по-невежите от мене.

Такава планина не е за вчера –

да я обиждам със невръстни дати.

Аз първо трябваше да се намеря,

а после да се губя в красотата ѝ.

Такава планина не е за после.

Тогава някой друг ще я живее.

Сега съм аз. Със поглед я докосвам.

Не се смалявам, а раста пред нея.

И толкова голяма вече ставам,

че тебе с този поглед те прекрачвам.

На равното все някак ти прощавах.

Но днес е планина. И няма начин.

Снимка: Община Харманли; Източник: БНР

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Насладата да знаеш

АRTday.bg е мястото, където можеш да научиш най-интересното в областта на културата, образованието и начина на живот. Заедно пътуваме към непознати светове, за да сбъднем мечтите си. Защото насладата да знаеш, е най-сигурният път към малките победи, които всеки от нас заслужава.


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017