Режисьорът Жан-Люк Годар е избрал асистирано самоубийство, обяви съветник на семейството

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Причина били „тежки инвалидизиращи патологии“

Режисьорът Жан-Люк Годар, който почина днес в Швейцария на 91-годишна възраст, е прибегнал към асистирано самоубийство, предаде Франс прес, като цитира съветник на семейството.

Годар е потърсил помощ в Швейцария за доброволно прекратяване на живота заради „тежки инвалидизиращи патологии“ според медицинската документация, обясни Патрик Жанре, потвърждавайки информацията, публикувана от вестник „Либерасион“.

В Швейцария има различни форми на асистирана смърт, сред които са пасивна евтаназия и самоубийство.

Най-известната обаче си остава асистираното самоубийство – практика, която не е специално регулирана, но е разрешена при определени условия.

Всеки, който „воден от егоистични подбуди“ подпомага самоубийство – например като доставя смъртоносно вещество – се наказва с лишаване от свобода до пет години или с имуществена санкция.

Все пак има организации, предоставящи възможност за асистирано самоубийство в рамките на установените правила, но при условие, че не могат да има бъдат приписани „никакви егоистични мотиви“, отбелязва Франс прес.

Възможността за асистираното самоубийство е установена от кодекси на медицинската етика и се подкрепя от организации, главно „Exit“, които съдействаха на близо 1400 души през 2021 г. да сложат край на живота си.

Асистираните самоубийства се увеличават в последно време в Швейцария – от 187 случая годишно през 2003 г. до 965 през 2015 г., сочат данни на Федералната статистическа служба. След лек спад през 2016 г., те отново започват да се увеличават.

Семейството на Годар, който е с френско-швейцарски произход, днес обяви, че той е починал.

Съпругата му Ан-Мари каза, че не се планира официална погребална церемония на твореца, който през 60-те години преобърна завинаги границите и начина на разказване в седмото изкуство. Той е известен като „лошото дете“ на френската „Нова вълна“.

Сред най-известните филми на Жан-Люк Годар са „До последен дъх“, „Жената си е жена“, „Презрението“. В тях французинът отхвърля традиционната естетика, съществувала до този момент в киното. Филмите му засягат множество философски теми. Работил е с най-големите имена на френското кино.

Творецът остави повече от сто филма, създадени в рамките на кариерата си, продължила почти шест десетилетия.

В последните години Годар живееше в Швейцария.

Източник: БТА

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...